Dostupni linkovi

Ogromna erupcija na Suncu, posledice moguće i na Zemlji


Gigantska erupcije, izbijanje gasa i burna mangnetna sktivnost Sunca, 30. mart 2010.
Gigantska erupcije, izbijanje gasa i burna mangnetna sktivnost Sunca, 30. mart 2010.
Izvor: Beta, Vjesti

Britanski centar za geološka istraživanja izdao je upozorenje o mogućoj geomagnetnoj oluji i saopštio da će posmatrači možda moći da vide atmosferski fenomen auroru.

Na Sunčevoj površini dogodila se takozvana erupcija x-klase, najjača erupcija u poslednje četiri godine, kažu naučnici koji prate ove aktivnosti.

Erupcije x-klase predstavljaju najjači tip i mogu da utiču na sisteme komunikacije na Zemlji.
Veliku erupciju od utorka prati izbacivanje materijala sa Sunca brzinom od 900 kilometara u sekundi koji je u četvrtak uveče trebalo da stigne do Zemlje.

Svemirski brod NASA-inog Observatorijuma za posmatranje sunčeve dinamike (SDO) registrovao je intenzivne baklje ekstremnog ultraljubičastog zračenja koje je dolazilo sa jedne Sunčeve pege.

Veliku erupciju od utorka prati izbacivanje materijala sa Sunca brzinom od 900 kilometara u sekundi koji je u četvrtak uveče trebalo da stigne do Zemlje.

Britanski centar za geološka istraživanja (BGS) izdao je upozorenje o mogućoj geomagnetnoj oluji i saopštio da će posmatrači možda moći da vide atmosferski fenomen auroru (poznat kao „Severna zora“) iz severnih oblasti Ujedinjenog Kraljevstva.

Pomenuta džinovska erupcija dogodila se 15. februara i bila je usmerena ka planeti Zemlji.

Posledice na telekomunikacijama

Preliminarni podaci sa svemirskih brodova „Stereo-B“ i „Soho“ pokazuju da je eksplozija proizvela munjevito, ali ne toliko svetlo koronalno izbacivanje mase (CME) – stručni naziv za oblake čestica koji se u svemir oslobađaju prilikom erupcija.

U sredu je BGS objavio arhivu geomagnetnih zapisa koji se retko mogu videti, a koji omogućavaju pogled u „svemirske vremenske prilike“ koji seže unazad do Viktorijanskog doba (XIX vijek).



(Izgled eksplozije na Suncu)


Naučnici BGS-a tvrde da studije solarnih oluja iz prošlosti mogu da pruže informacije potrebne da se predvide buduće vremenske prilike u svemiru, te da tako doprinesu smanjenju pretnji nacionalnoj infrastrukturi.

„Severna svjetlost“ (aurora borealis) se već mogla videti u Severnoj Irskoj i drugim delovima UK južnije nego što je to uobičajeno. Dalja solarna aktivnost se očekuje u toku sledećih nekoliko dana.

Istraživači kažu da se Sunce budi nakon perioda smanjene aktivnosti koji je trajao nekoliko godina.

Nepredvidive erupcije na Sunčevoj površini mogu da utiču na modernu tehnologiju na Zemlji, poput elektro-energetskih mreža, sistema za komunikaciju i satelita.

Magnetna oluja nastala zbog aktivnosti Sunca je 1972. godine izazvala prekid snabdevanja strujom dela Kanade.
XS
SM
MD
LG