Dostupni linkovi

Gruzija: Spor oko minareta izazvao velike tenzije


Antonin Blua (preveo Mihailo Rakić)

Uklanjanje minareta sa džamije u južnoj Gruziji izazvalo je tenzije između pravoslavnih hrišćana i muslimana.

Lokalne vlasti su prošlog ponedeljka prisilno uklonile 24 metara dug minaret u selu Čela (provincija Samtske-Javakheti), što je izazvalo gnevne proteste muslimana u Gruziji.

Uklanjanje je inicirala carinska služba Ministarstva finansija, uz obrazloženje da želi da se proveri da li su materijali koji su korišćeni u izgradnji minareta ispravno prijavljeni u julu, prilikom njihovog transportovanja preko granice sa Turskom.

Grupu od dvadesetak muslimana, koji su u toku protesta pokušali da blokiraju uklanjanje minareta, uhapsila je policija. Takođe, nekoliko demonstranata je povređeno.

Muftija Džemal Paksadze, predsednik odbora gruzijskih muslimana, zajedno je sa borcima za ljudska prava osudio je ovaj čin kao nasilno kršenje prava građana.

Muslimanski demonstranti okupili su se i u crnomorskoj luci Batumi, koji je inače glavni grad susedne regije Adjaria.

''Zahtevamo da se uspostavi pravda, zahtevamo da se minaret vrati na svoje mesto, i zahtevamo izvinjenje muslimanskoj zajednici od svih koji su odgovorni za ovaj vandalski čin", poručio je jedan od demonstranata.

Po nalogu inspekcije iz Tbilsija, minaret je u četvrtak (26. avgust) vraćen nazad na jedno mesto blizu sela, što je takođe izazvalo proteste, ovog puta pravoslavnih hrišćana, koji su blokirali put prema Čeli u nameri da zaustave ponovno vraćanje minareta.

Aktivisti koji su se skupili u glavnom gradu regije Akhaltsika takođe su zatražili i raspisivanje nacionalnog referenduma sa pitanjem da li trebaju postojati minareti u zemlji.

Minaret je trenutno skladišten u magacin blizu Čele i, po dogovoru poglavara pravoslavaca i muslimana koji je postignut krajem ove nedelje, neće ponovo biti sastavljen.

Ipak, konflikt i dalje ključa.

Bidzina Ivanišvili, premijer Gruzije, rekao je u ponedeljak u svojoj prvoj izjavi vezanoj za ove događaje, da je minaret postavljen nelegalno, nakon čega je dodao da vlada treba sa posebnim oprezom da postupa u slučajevima koji sadrže određenu dozu religiozne pristrasnosti.

Mihail Sakašvili, predsednik Gruzije i Ivanišvilijev politički protivnik, izjavio je ranije da je uklanjanje minareta bio ''ilegalan čin gruzijskih muslimana.''

U međuvremenu, gruzijska pravoslavna crkva apelovala je na mir i protiveći se namerama da se podstiče ''religijski sukob.''

''Ovo što se trenutno dešava jeste to da neko pokušava da izazove religijski konflikt, sličan onome što su pokušali da urade u selima Nigvziani, Tsinckaro i Samtskaro. Njihov cilj je da se ''posvađaju'' muslimani i hrišćani, a samim tim diskredituju crkva i sama država", ističe David Šarašenidze, zastupnik Patrijarhata.

Šarašenidze je u svojoj izjavi mislio na incidente koji su se novembra 2012. godine dogodili u selu Nigvziani zapadne regije Guria, selu Tsinckaro iz Kvemo Kartli regije, kao i u selu Samtskaro iz Kakheti regije, sva tri naseljena muslimanskih i hrišćanskim stanovništvom. Lokalne hrišćanske zajednice sukobile su se sa muslimanima i zabranile im da obavljaju svoje molitve u kućama koje su za potrebe muslimana pretvorene u džamije.

Stanovništvo Čele i druga okolnih sela u opštini Adigeni čine muslimani koji su se u poslednjih nekoliko decenija preselili iz oblasti Adjaria.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG