Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kurdska grupa preuzela odgovornost za napade u Istanbulu


Među stradalima u bombaškim napadima uglavnom su pripadnici policije

Militantna kurdska grupa "Jastebovi slobode Kurdista" (TAK) preuzela je odgovornost za eksplozije u Istanbulu, u kojima je ubijeno 44 osobe i ranjeno više od 150 ljudi.

Ta grupa, koja se otcepila od Radničke partije Kurdistana (PKK) je na svom sajtu objavila da preuzima odgovornost za taj napad, javio je Rojters.

Oni su preuzeli odgovornost i za druge smrtonosne napade u Turskoj tokom ove godine.

Podsetimo, zamenik turskog premijera ranije je izjavio da postoje indicije da je u napade umešana Radnička partija Kurdistana (PKK).

Među stradalima u bombaškim napadima koji su se dogodili u blizini fudbalskog stadiona, uglavnom su pripadnici policije, rekao je medijima ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu. Četrnaest od 166 ranjenih zadržano je na intenzivnoj nezi, dodao je Sojlu.

Eksplozije automobila i bombaša samoubice dogodile su se u razmaku manjem od jednog minuta ispred stadiona FK Bešiktaša, oko dva sata nakon što se završila utakmica.

U noći između subote i nedelje privedeno je 13 osoba. U izjavi za CNN Turk, zamenik premijera Turske Numan Kurtulmuš kazao je da bi države koje šalju poruke u kojima osuđuju bombaške napade trebalo da takođe pokažu solidarnost sa Turskom u borbi protiv terorizma.

„Sve ukazuje na PKK. Jasno je da je ovaj događaj bio isplaniran. Objavićemo saopštenje kada se istraga završi. Ništa definitivno ne možemo da kažemo sada“, rekao je Kurtulmuš.

Premijer Turske Binali Jildrim proglasio je dan žalosti i naredio da se zastave spuste na pola koplja, prenosi turska agencija Anadolija.

Prevazići ćemo teror terorističkih organizacija i sila koje stoje iza njih: Redžep Tajip Erdogan
Prevazići ćemo teror terorističkih organizacija i sila koje stoje iza njih: Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan otkazao je planiranu posetu Kazahstanu. On je okarakterisao napade kao teroristički napad na policajce i civile.

Cilj napada bio je, dodao je Erdogan, da izazovu što više ljudskih gubitaka, dva sata nakon fudbalske utakmice, na kojoj je prisustvovalo na hiljade ljudi.

„Niko ne treba da sumnja da ćemo, uz Božju volju, mi kao zemlja i nacija prevazići teror terorističkih orgaizacija... i sila koje stoje iza njih“, saopšteno je Erdoganove kancelarije.

Nijedna organizacija nije preuzela odgovornost za napad. Ove godine je Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) optužena za napade u Turskoj, dok su za neke optuženi kurdski militanti.

Eksplozije su se dogodile manje od nedelju dana nakon što je IDIL zatražio od svojih pristalica da napadaju „bezbednosni, vojni, ekonomski i medijski establišment“ u Turskoj.

Turska je članica NATO i deo koalcije protiv IDIL koju predvodi SAD. Zvanična Ankara pokrenula je u avgustu ove godine vojnu intervenciju u Siriji protiv islamističkih grupa.

Takođe, turske vlasti vode borbe protiv pobunjenih kurdskih militanata na jugoistoku zemlje.

XS
SM
MD
LG