Dostupni linkovi

Kineski astronauti postavili novu laboratoriju u svemiru


Raketa koja nosi laboratorijski mogul Ventian lansirana iz provincije Hainan u Kini, 24. juli 2022.
Raketa koja nosi laboratorijski mogul Ventian lansirana iz provincije Hainan u Kini, 24. juli 2022.

Astronauti su postavili novi modul laboratorije na kineskoj svemirskoj stanici u ponedeljak 25. jula što je veliki iskorak u postavljaju nove stanice do kraja godine.

Stanica predstavllja nove ambicije Pekinga u svemirskom program u koji je spustio robotske rovere na Mars i na Mjesec.

Nakon što bude završena, Tiangong ili "nebeska palata", imaće stalnu posadu rotirajućih timova od tri astronauta, koji će provoditi naučne eksperimente i pomagati u testiranju novih tehnologija.

Ventian, drugi od tri glavna dijela Tiangonga, spojio se sa centralnim modulom stanice Tianhe u ponedeljak nakon uspješnog lansiranja iz južne Kine dan ranije, javili su kineski državni mediji.

Nekoliko sati nakon pristajanja, tri astronauta, koji žive u centralnom modulu od ljuna, ušla su u Wentian, pokazaao je snimka državne televizije CCTV.

Posada, obučena u plave kombinezone, viđena je kako lebdi oko jarko osvijetljenog modula prije nego što se okrenuli prema kameri i salutirali.

Ventian će se fokusirati na nauku o životu i biotehnološka istraživanja, prema službenoj novinskoj agenciji Xinhua, uključujući istraživanje stanica i eksperimente rasta na biljkama, vinskim mušicama i ribama.

Modul će imati životni prostor za tri dodatna astronauta, u kojem će biti smješteno do šest ljudi tokom tranzicije posade, objavili su državni mediji. Treći i posljednji modul, još jedna laboratorija pod nazivom Mengtian, planiran je za lansiranje u oktobru.

Očekuje se da će Tiangong, kada bude dovršen, ostati u niskoj orbiti 400-450 kilometara iznad Zemlje najmanje 10 godina.

Sljedeće godine Kina takođe planira da lansira svemirski teleskop s vidnim poljem 350 puta većim od NASA-inog svemirskog teleskopa Hubble.

Teleskop će biti smješten u istoj orbiti kao i Tiangong, omogućujući stanici da se spoji s njim radi punjenja gorivom i servisiranja

Kina je uložila milijarde dolara u svemirske letove i istraživanje dok nastoji da izgradi program koji odražava njen status globalne sile u usponu.

Program je u posljednje dvije decenije postigao uspjeh, uključujući lansiranje prvih kineskih astronauta, istorijsko prvo kontrolisano slijetanje na suprotnu stranu Mjeseca i isporuku rovera na površinu Marsa.

Nakon nekoliko misija za testiranje tehnologija potrebnih za ispostavu s stalnom posadom, stanica Tiangong bi trebala biti završena ove godine.

Očekuje se da će stanica kada bude završena imati masu od 90 tona, oko četvrtine mase Međunarodne svemirske postaje, iz koje su Sjedinjene Države isključile Kinu.

Međunarodna svemirska stanica, saradnja Sjedinjenih Država, Rusije, Kanade, Evrope i Japana, trebala bi biti povučena nakon 2024., iako je NASA rekla da bi potencijalno mogla ostati funkcionalna nakon 2028.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG