Dostupni linkovi

Svemir usporava, vrijeme će stati u potpunosti


Ilustracija
Ilustracija
Vrijeme će u budućnosti stati u potpunosti, tvrde znanstvenici koji rade na dva španjolska sveučilišta. Do ovog su radikalnog zaključka došli pokušavajući objasniti zašto se svemir stalno širi i ubrzava.

Promatranjem supernova, eksplodirajućih zvijezda, znanstvenici su zaključili da kretanje svjetlosti ukazuje da se one kreću brže od zvijezda bližih centru svemira.

No, španjolski znanstvenici Jose Senovilla, Marc Mars i Raul Vera tvrde da je pogrešna prihvaćena teorija sile suprotne gravitaciji, poznata kao tamna energija, te da je stvarnost da rast svemira usporava, prenosi Telegraph.

Spomenuti znanstvenici u članku objavljenom u Physical Review D tvrde da je usporavanje vremena toliko postupno da ljudi to ne mogu primijetiti.

Kažu da tamna energija ne postoji i da će vrijeme istjecati do točke kad će konačno stati, dugo nakon što planeti prestanu postojati. Sve će se zamrznuti.

Usporavanje vremena će, na kraju, dovesti do toga će sve djelovati kao da se pojavljuje brže i brže, dok konačno ne nestane.

"Onda će sve biti zamrznuto, kao fotografija jednog trenutka, zauvijek", objasnio je Senovilla za časopis New Scientist.

Znanstvenik Gary Gibbons, kozmolog na Sveučilištu u Cambridgeu, kazao je da ova ideja nije bez dokaza.

"Vjerujemo da je vrijeme nastalo tijekom Velikog praska, a ako se vrijeme iznenada može pojaviti, na isti način može i nestati – riječ je samo o obrnutom efektu", komentirao je Gibbons.
XS
SM
MD
LG