Dostupni linkovi

Prvo polijetanje ruskog astronauta iz SAD-a nakon 20 godina


Grupa od četiri svemirske letjelice lansirana je sa NASA-inog svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi raketom SpaceX.
Grupa od četiri svemirske letjelice lansirana je sa NASA-inog svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi raketom SpaceX.

Jedan ruski astronaut je prvi put nakon 20 godina poletio u kosmos sa američkog tla - sa Cape Canaverala u Floridi put Međunarodne svemirske stanice, u društvu dva američka i jednog japanskog astronauta - uprkos velikim napetostima zbog rata u Ukrajini.

Let rakete SpaceX sa ovom posadom bio je odložen zbog uragana Ian, koji je prošle sedmice zahvatio Floridu, ubivši na njoj 75 ljudi i pričinivši veliku materijalnu štetu.

"Nadam se da ćemo ovim polijetanjem razvedriti nebesa nad Floridom za svakoga", rekao je japanski astronaut Koichi Wakata, kojem je ovo peti put ka kosmosu.

Sa njim u petomjesečnu misiju idu američka potpukovnica Nicole Mann, američki kapetan Josh Cassada i ruska astronautkinja Ana Kikina.

Nicole Mann je prva predstavnica nekog starosjedilačkog američkog plemena u svemiru.

Misija SpaceX trebala bi stići na Međunarodnu svemirsku stanicu 29 sati nakon polijetanja. Ona će tamo zamijeniti američko italijansku posadu, koja na stanici boravi od aprila.

Ana Kikina iz Ruske svemirske agencije leti kao razmjena za astronauta iz američke NASA-e Franka Rubija, koji je prije dvije sedmice otišao u svemir ruskom raketom Soyuz sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Nacionalne svemirske agencije dogovorile su se ljetos o toj zamjeni da bi se osiguralo kontinuirano američko i rusko prisustvo na Međunarodnoj svemirskoj stanici koja orbitira na 420 kilometara iznad Zemlje.

Dogovor je postignut uprkos globalnim tenzijama u vezi sa ruskom invazijom na Ukrajinu.

Sljedeća zamjena posade na stanici očekuje se u proljeće 2023. godine.

XS
SM
MD
LG