Dostupni linkovi

Premijerka Švedske u Kijevu pozvala na nove sankcije Rusiji


Premijerka Švedske Magdalena Anderson i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u Kijevu, 4. jul 2022.
Premijerka Švedske Magdalena Anderson i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u Kijevu, 4. jul 2022.

Švedska premijerka Magdalena Anderson pozvala je tokom posete Kijevu na jačanje evropske podrške Ukrajini i uvođenje novih sankcija Rusiji, čija vojska napreduje na istoku ukrajine.

"Ne treba da dozvolimo Rusiji da ostvari napredak zahvaljujući kršenju međunarodnog prava i drugih osnovnih principa", rekla je Anderson na zajedničkoj konferenciji za medije u ponedeljak, 4. jula sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Dodala je da je najbolji način da se dobije taj rat jačanje podrške Ukrajini i povećanje pritiska na Rusiju novih sankcija.

"Naši napori treba da se nastave koliko god bude potrebno",rekla je ona ocenjujući da Ukrajina brani zajedničke evropske vrednosti.

Posle posete razorenih mesta u predgrađu Kijeva naglasila je da osuđuje "bezumnu i svirepu rusku agresiju, ubijanje civila, među kjima su brojna deca".

Švedska premijerka je takođe obećala da će učestvovati u budućoj rekonstrukciji Ukrajine.

Zelenski je ponovo apelovao da se sve učini da se pravdi predaju svi ruski ratni zločinci.

Govoreći o svetskoj krizi izazvanoj blokadom oko 22 miliona tona ukrajinskih žitarica u lukama zemlje zbog rata, rekao je da je u pregovorima sa Turskom i UN da se osigura bezbedan izlazak te robe.

"Važno je da neko može da garantuje bezbednost stranih brodova", koji bi dolazili u Ukrajinu da prevezu poljoprivredne proizvode, rekao je Zelenski i optužio Rusiju da krade ukrajinske žitarice.

Rekao je da očekuje žetvu od oko 60 miliona tona žitarica na jesen.

Premijerka Švedske je jedna u nizu čelnika zemalja EU koje su posetile Ukrajinu od početka invazije Rusije na tu zemlju 24. februara.

Švedska je, zajedno sa Finskom, zbog novonastale bezbedonosne situacije, predala zahtev za članstvo u NATO, nakon decenija neutralnosti.

XS
SM
MD
LG