Dostupni linkovi

Švedski ministar: Turska obećala odobrenje za NATO za 'nekoliko nedelja'


Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom rukuje se sa šefom turske diplomatije Hakanom Fidanom na ministarskom sastanku NATO-a, Brisel, 28. novembar 2023.
Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom rukuje se sa šefom turske diplomatije Hakanom Fidanom na ministarskom sastanku NATO-a, Brisel, 28. novembar 2023.

Švedski ministar spoljnih poslova izjavio je u sredu da je njegov turski kolega obećao da će Ankara odobriti članstvo Švedske u NATO-u "u roku od nekoliko nedelja".

Turska i Mađarska su jedine članice NATO-a koje još nisu ratifikovale kandidaturu Švedske, više od 18 meseci nakon što je Stokholm podneo zahtev za članstvo.

"Imao sam bilateralni razgovor sa kolegom turskim ministrom spoljnih poslova Hakanom Fidanom gde mi je rekao da očekuje da će ratifikacija biti izvršena za nekoliko nedelja", rekao je švedski ministar Tobijas Bilstrom (Tobias Billstrom) na sastanku NATO-a u Briselu.

Šef švedske diplomatije je dodao da u tom razgovoru Turska nije postavila nove uslove.

Turska je zahtevala da Švedska preduzme više koraka da suzbije rad članova Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Evropska unija i SAD smatraju terorističkom grupom.

Stokholm je uveo zakon o borbi protiv terorizma koji čini članstvo u terorističkoj organizaciji nezakonitim i ukinuo ograničenja izvoza oružja Turskoj.

Turski parlament je ovog meseca počeo da raspravlja o zahtevu Švedske za pridruživanje NATO-u nakon što je predsednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) pokrenuo proces nakon dogovora na samitu NATO-a u julu.

Ostalih 29 saveznika NATO-a, mimo Turske i Mađarske, nadali su se da će na sastanku ministara spoljnih poslova u Briselu zvanično poželeti dobrodošlicu Švedskoj u Alijansi.

Proces je međutim i dalje zaglavljen na nivou odbora u turskom parlamentu.

Švedska i Finska odustale su od svoje dugogodišnje politike nesvrstavanja i podnele zahtev za pridruživanje NATO-u posle početka ruske invazije na Ukrajinu 2022.

Finska je u aprilu postala 31. članica NATO-a.

Nestrpljive članice NATO-a vršile su pritisak na Tursku na sastanku u Briselu. Francuska je navela da je kredibilitet Alijanse "u pitanju".

Bilstrom je rekao da je Mađarska ponovila obećanje da neće biti poslednja zemlja koja će ratifikovati članstvo Švedske.

"To znači da je to više u rukama Ankare nego možda Budimpešte", rekao je on.

Izvori: AFP, Reuters

XS
SM
MD
LG