Dostupni linkovi

U Švedskoj presuda zbog špijuniranja za Rusiju


Suđenje zbog prodaje tajnih podataka u vezi sa kompanijom proizvođačem kamiona "Skanija" prvo je suđenje za špijunažu nakon 18 godina, ulaz u sud u Stokholmu, ilustrativna fotografija
Suđenje zbog prodaje tajnih podataka u vezi sa kompanijom proizvođačem kamiona "Skanija" prvo je suđenje za špijunažu nakon 18 godina, ulaz u sud u Stokholmu, ilustrativna fotografija

Sud u Švedskoj osudio je u sredu, 15. septembra, 47-godišnjeg muškarca na tri godine zatvora zbog špijuniranja za Rusiju, koje je uključivalo prodaju tajnih podataka u vezi sa kompanijom proizvođačem kamiona "Skanija".

Sud je objavio da je proglasio muškarca krivim za pribavljanje i prodaju tajnih podataka od proizvođača kamiona službeniku ruske ambasade, a oslobodio je ovog čovjeka sličnih optužbi za špijunažu u kompaniji "Volvo", javlja agencija Rojters.

"Da bi bili osuđeni za špijunažu, potrebno je da bezbjednost Švedske može biti narušena ako informacije budu od koristi stranim zemljama", navodi se u saopštenju suda, dodajući da je to potvrđeno u vezi sa informacijama koje se tiču "Skanije", ali ne i koje se tiču kompanije "Volvo".

U saopštenju dodaju da je muškarac redovno primao gotovinu na sastancima sa zvaničnikom ruske ambasade, što se smatralo kompenzacijom za pružene informacije.

On je uhapšen prilikom susreta sa diplomatom u restoranu, pošto je upravo primio 27.800 švedskih kruna (3.242 dolara).

Muškarac, koji je negirao optužbu, radio je kao konsultant za kompaniju "Volvo" 2016. i 2017. godine i za "Skaniju" 2018. i 2019. godine, sve dok nije uhapšen.

Advokat osuđenog rekao je da će se njegov klijent žaliti, javlja agencija Rojters.

Kako je javila medijska kuća SVT, ovo je prvo suđenje za špijunažu nakon 18 godina.

U svom posljednjem godišnjem izvještaju objavljenom 2020. godine, švedska obaveštajna agencija je navela da Rusija, zajedno s Kinom, predstavlja najveću obaveštajnu pretnju za skandinavsku zemlju, podseća agencija Frans pres.

XS
SM
MD
LG