Dostupni linkovi

Švedska izdvaja 36 miliona dolara za izgradnju skloništa i civilnu odbranu


Švedski vojnici na smeni straže u dvorištu Kraljevske palate u Stokholmu, februar 2024.
Švedski vojnici na smeni straže u dvorištu Kraljevske palate u Stokholmu, februar 2024.

Švedska vlada je saopštila 11. aprila da će izdvojiti 385 miliona kruna (36 miliona dolara) u jačanje svojih skloništa od bombi, hitne službe i civilnu odbranu nakon što je izdato upozorenje da zemlja treba da bude spremna za rat, prenela je agencija AFP.

Ministar civilne odbrane Karl-Oskar Bolin (Carl-Oskar Bohlin) rekao je da će Švedska, koja je prošlog meseca pristupila NATO-u, koristiti sredstva za jačanje sposobnosti spasilačkih službi kako bi funkcionisale funkcionišu tokom sukoba, zatim za jačanje sajber bezbednosti i pomoć zdravstvenom sistemu u pravljenju zalihe lekova.

Novac bi takođe bio namenjen obnavljanju skloništa od bombi, zalihama pijaće vode i transportne infrastrukture.

"Bezbednost se već duže vreme pogoršava", rekao je Bolin novinarima.

On je izazvao burne reakcije u januaru kada je na konferenciji za medije izjavio da bi moglo biti rata u Švedskoj.

Ubrzo nakon toga, komandant švedskih oružanih snaga Mikael Bajden (Micael Byden) rekao je da Šveđani treba da se "mentalno pripreme za rat".

Švedska je drastično smanjila troškove odbrane nakon završetka Hladnog rata, ali je preokrenula kurs nakon ruske aneksije Krima 2014.

U martu 2022, nakon invazije Rusije na Ukrajinu, Stokholm je najavio da će povećati vojnu potrošnju, sa ciljem da dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) bude izdvojeno za odbranu "što je pre moguće".

Krajem prošle godine, vlada je saopštila da će vojna potrošnja premašiti cilj od dva procenta 2024. godine.

Budžet za civilnu odbranu zemlje za 2024. iznosi 6,5 milijardi kruna (604 miliona dolara), navodi novinska agencija TT, prenosi AFP.

Međutim, Švedska agencija za vanredne situacije saopštila je u oktobru da veruje da je potreban godišnji budžet od 20 milijardi kruna (1,8 milijardi dolara da bi se zadovoljile potrebe.

XS
SM
MD
LG