Dostupni linkovi

Umiješanost državnih aktera u slučaju Sjevernog toka 'glavni je scenarij'


Od eksplozije tone metana pod pritiskom poslate su u Baltičko more.
Od eksplozije tone metana pod pritiskom poslate su u Baltičko more.

Umiješanost državnih aktera u prošlogodišnju eksploziju plinovoda Sjeverni tok je "apsolutni glavni scenarij", iako će se teško potvrditi identitet, rekao je u četvrtak švedski tužitelj koji istražuje napad.

U rujnu 2022. nekoliko neobjašnjivih podvodnih eksplozija odjeknulo je u plinovodu Sjeverni tok 1 i novoizgrađenom Sjeverni tok 2 koji povezuju Rusiju i Njemačku preko Baltičkog mora.

Eksplozije su se dogodile u gospodarskim zonama Švedske i Danske i obje zemlje smatraju da su eksplozije bile namjerne, ali tek trebaju utvrditi tko je odgovoran.

Eksplozija u švedskoj zoni dogodila se na dubini od 80 metara, što - kako je rekao švedski tužitelj - otežava istragu.

"Vjerujemo da će biti prilično teško utvrditi tko je to učinio", rekao je agenciji Reuters tužitelj Mats Ljungqvist.

"Ljudi koji su to počinili vjerojatno su bili svjesni da će iza sebe ostaviti tragove i vjerojatno su pazili da dokazi ne pokazuju u jednom smjeru, nego u više smjerova", dodao je.

"Zbog toga je teško jasno ukazati na jednog aktera", riječi su Ljungqvista.

Ruska invazija na Ukrajinu stavila je oslanjanje Europe na ruski prirodni plin u središte političke pozornosti, a uništenje plinovoda Sjeverni tok ubrzalo je prelazak EU na druge dobavljače energije.

Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2, od kojih se svaki sastoji od dvije cijevi, izgradio je ruski Gazprom pod kontrolom države za pumpanje 110 milijardi kubičnih metara prirodnog plina godišnje u Njemačku.

Ljungqvist je rekao da su istražitelji uspjeli utvrditi koja je vrsta eksploziva korištena i da je isključeno "jako velik broj aktera", ali je odbio imenovati eksploziv, navodeći da je istraga u tijeku.

XS
SM
MD
LG