Dostupni linkovi

Švedska u recesiji dok se bori s inflacijom


Solidarna prodaja hrane u Crvenom krstu u Stokholmu
Solidarna prodaja hrane u Crvenom krstu u Stokholmu

Švedska je ušla u recesiju u trećem kvartalu pošto je njena privreda pala za 0,3 odsto, dok su potrošači stezali kaiš peti kvartal zaredom, saopštio je u sredu švedski statistički zavod.

Skandinavska zemlja ima neke od najlošijih ekonomskih rezultata u Evropskoj uniji (EU). Evropska komisija predviđa da će EU u 2023. imati prosečan rast od 0,6 odsto.

Švedska ekonomija je u drugom kvartalu imala pad od 0,8 odsto. Recesija se obično definiše kao dva uzastopna tromesečna pada.

"Pad se uglavnom objašnjava smanjenjem zaliha i smanjenom potrošnjom domaćinstava", navodi se u saopštenju statističke agencije.

Švedska se suočava sa sve većim siromaštvom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Potrošnja domaćinstava je u trećem tromesečju smanjena za 0,6 odsto u odnosu na drugi, pošto se Švedska više od godinu dana bori s tvrdoglavo visokom inflacijom i depresacijom krune, navodeći centralnu banku da podigne svoju ključnu stopu na četiri odsto, što je najviši nivo u poslednjih 15 godina.

Potrošači su teško pogođeni višim cenama i kamatnim stopama, pri čemu mnoga domaćinstva imaju hipoteke s promenljivim kamatnim stopama.

Vlada je nedavno izrazila zabrinutost zbog "produžene ekonomske zime" u zemlji, pošto je nezaposlenost porasla na 7,7 odsto u trećem kvartalu.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG