Dostupni linkovi

U Švedskoj tri osobe povređene na protestu


Blokade puteva pre demonstracija pokreta Stram Kurs u Norkopingu, 17. april 2022.
Blokade puteva pre demonstracija pokreta Stram Kurs u Norkopingu, 17. april 2022.

Tri osobe povređene su u nedelju, 17. aprila, u Norkopingu, jugozapadno od Stokholma, u sukobu u policije i demonstranta okupljenih protiv jedne male ekstremno desničarske grupe koja je pretila da će zapaliti Kuran.

"Policija je ispalila nekoliko hitaca upozorenja. Izgleda su da su tri osobe povređene od rikošeta (odbijanja metka) i trenutno se nalaze u bolnici", saopštila je policija.

Te povređene osobe, čije stanje nije poznato, takođe su uhapšene i osumnjičene za krivično delo, dodala je policija, a prenosi agencija Frans pres (AFP).

Podneseno je gotovo 20 pritužbi, uključujući i za vandalizam.

Poslednjih dana bilo je sličnih sukoba oko planova antiimigrantskog i antiislamskog pokreta Stram Kurs (Hard Line) koji vodi dansko-švedski političar Rasmus Paludan da javno spali kopije Kurana.

Sukobi su u subotu izbili nakon skupa pristalica tog pokreta.

Ovo je bio jedan u nizu sukoba s policijom poslednjih dana. U četvrtak su tri policajca prebačena u bolnicu nakon nereda koji su izbili u gradu Linkopingu na istoku Švedske. Na tom protestu uhapšene su dve osobe.

U petak je devet policajaca ozleđeno u sličnim sukobima u Orebru u središnjoj Švedskoj.

Nakon niza incidenata, iračko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je u nedelju pozvalo švedskog otpravnika poslova u Bagdadu na razgovor, piše AFP. Upozoreno je da bi afera mogla imati "ozbiljne posledice" na "odnose između Švedske i muslimana općenito, kako muslimanskih i arapskih zemalja, tako i muslimanskih zajednica u Evropi".

Paludan planira da održi skupove u još dva grada u Švedskoj, ali demonstracije nisu dobile zeleno svetlo policije, javlja AFP.

XS
SM
MD
LG