Dostupni linkovi

Svjedok obrane o „parapolicijskim“ formacijama


Vidosav Kovačević na suđenju Stanišiću i Župljaninu, 12. rujan 2011.
Na Haškom sudu nastavljeno je suđenje bivšim visokim policijskim dužnosnicima bosanskih Srba Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu ispitivanjem prvog svjedoka obrane Župljanina.

Tijekom nastavka višednevnog unakrsnog ispitivanja vojnog stručnjaka i umirovljenog generala Jugoslavenske narodne armije Vidosava Kovačevića tužiteljstvo je nastavilo prikazivati kako je njegov izvještaj o podređenosti policije bosanskih Srba vojsci – napravljen kako bi odgovarao obrani.

„Parapolicijske snage“ termin je upotrijebljen od Vidosava Kovačevića kao prvog svjedoka obrane Župljanina, kojim je želio umanjiti odgovornost optuženog za zločine policijskih snaga bosanskih Srba za što se Župljanin tereti po zapovjednoj odgovornosti kao načelnik Stanica javne bezbjednosti Banja Luka.

Tužiteljica Joanna Korner ustvrdila je tijekom unakrsnog ispitivanja Kovačevića, koji je već svjedočio kao svjedok obrane oficira VRS-a u slučaju Popović i ostali, kako je ovo prvi put da je spomenuo termin – parapolicijske snage, i to u svrhu namještanja svog stručnog izvještaja za potrebe obrane.

„Jeste li Vi ovdje stavili izraz „parapolicijske snage“ kako biste pomogli obrani Stojana Župljanina i ni iz kojeg drugog razloga?“, upitala je tužiteljica.

„Ne“, odgovorio je svjedok objašnjavajući i sucima na dodatna pitanja kako se prema njegovom mišljenju radilo o aktivnim policajcima koji su svoju službenu iskaznicu zloupotrijebljavali izvan službe – kako bi maltretirali građane i činili ratne zločine.

Tijekom višesatne rasprave Kovačević je ponudio objašnjenje pojma, potkrijepivši ga primjerom iz druge države, iako se optužnica tiče učešća policijskih snaga Republike Srpske u etničkom čišćenju nesrpkog stanovništva te u drugim ratnim zločinima.

„Kad je izbio sukob imali ste praksu u tim republikama, da su postojale regularne policijske snage i ministarstva unutarnjih poslova. Ali su se paralelno samoorganizirali pojedinci i oblačili uniforme, izlazili na punktove, zaustavljali pripadnike JNA. I mislim na njih, primjera radi, u Hrvatskoj je bio regularni MUP i pored njega su bile parapolicijske snage koje smo mi popularno nazivali ZENGE (pripadnici Zbora narodne garde, ZNG)“, naveo je primjer svog objašnjenja svjedok.

Kovačević je objasnio i kako parapolicijske snage smatra pripadnicima policije koji su svoje službene isprave koristili van radnog vremena da bi maltretirali građane i radili zločine što ide u u prilog tvrdnji obrane – kako zločini policijskih snaga nisu bili organizirani od strane Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske što tvrdi tužiteljstvo, već samoinicijativni, spontani i iz koristoljublja pod okriljem ratnog kaosa. Ispitivanje Kovačevića nastavlja se i u utorak.

(Tužiteljica Korner traži od svjedoka primjer parapolicijskih snaga u BiH)
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG