Dostupni linkovi

Svjedočenjem na suđenju Mladiću ispunjena želja žrtve sa Markala


Ismet Svaraka svjedoči na suđenju Ratku Mladiću, 5. studeni 2012.
Ismet Svaraka svjedoči na suđenju Ratku Mladiću, 5. studeni 2012.
Bivši zapovjednik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić vratio se u hašku sudnicu iz koje je izbivao dva dana zbog zdravstvenih pretraga.

Suđenje je nastavljeno ispitivanjem zaštićenog svjedoka tužiteljstva, insajdera pod pseudonimom RM 082, čiji je iskaz bio vezan uz obuku članova Srpske demokratske stranke od strane Jugoslavenske armije te suradnju s paravojnim formacijama u počinjenju zločina.

Nakon insajdera koji je svjedočio na sjednici zatvorenoj za javnost kako bi se što bolje zaštitio njegov identitet, suđenje se nastavilo iskazom Ismeta Svrake, žrtve granatiranja sarajevske tržnice Markale.

Svjedoku Svraki se ispunila želja jer ga je tužiteljstvo pozvalo kao svjedoka na suđenju Mladiću nakon što je prije 2 godine opisao svoje teško ranjavanje u procesu političkom lideru bosanskih Srba u vrijeme rata – Radovanu Karadžiću.


Tada je optuženi general još uvijek bio u bijegu, a svjedok Svraka je na kraju iskaza, sucima izrazio želju da ponovno dođe u Den Haag kada Mladić bude tu kako bi pred njim opisao – što se dogodilo 28. kolovoza 1995. godine na tržnici Markale. Tada ga je pogodilo više gelera, dok su njegova dvojica prijatelja pred njim poginula.
Snimka ranjavanja Ismeta Svrake prikazana u Hagu, 5. studeni 2012.
Snimka ranjavanja Ismeta Svrake prikazana u Hagu, 5. studeni 2012.

„Zapalili smo po cigaretu. Bili smo u jednom trokutu od metar, nas trojica. Pola smo cigare možda ispušili...nismo čitavu. Tu sam ih sreo, našao i vidio zadnji put“, prisjetio se Svraka s osjetljivom tugom u riječima.

I Mladićeva obrana, kao i Karadžićeva, brani se tezom - kako je eksplozija na Markalama podmetnuta od strane sarajevskih vlasti, kao i da su tijela ubijenih na drugim mjestima prebačena na tržnicu da bi se povećao utisak tragedije - za čiju su odgovornost optužene snage bosanskih Srba.

(VIDEO: Snimka masakra na Markalama prikazana u sudnici)


S druge strane svjedok Svraka, koji nije izgubio svijest odmah nakon ranjavanja, prepoznao je sebe na video snimci prikazanoj u sudnici – kako ranjen leži među poginulim prijateljima i ostalim brojnim civilima.

„Htio sam pomaknuti noge. Ni jedne noge nisam pomakao. Čuo sam sve....sve sam čuo - daj ovo, daj ono. Bilo je tu i psovki i svakakve galame....panike“, opisao je svjedok kobno ranjavanje.

U bolnici Koševo svjedok Svraka je preživio djelomične amputacije obje noge, geler mu je prošao kroz prepone u trbuh, a još i danas nosi jedan geler u glavi.

„Vidite svi moju invalidnost...evo. Proteza, dvije štake....a živjeti se mora“, pokazao je sucima svjedok pri tom se rasplakavši.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00
Direktan link

Podsjetimo, u opisanom, drugom većem masakru na Markalama tijekom rata - poginulo je, prema optužnici - ukupno 43 civila, dok je još 75 ranjeno. Spomenutim incidentom tužiteljstvo će se još baviti tijekom iskaza nekih narednih svjedoka.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG