Dostupni linkovi

Sve su pite pite, al' burek je pitac


Sve su pite pite, al burek je pitac
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Selma Boračić

Za Bosance i Hercegovce pita je mnogo više od prehrambenog artikla. Prema istraživanju britanskog lista “Guardian”, burek iz BiH zauzeo je petu poziciju na listi najbolje ulične hrane na svijetu.

Burek je hrskav, ukusan specijalitet koji se pravi od tankih kora punjenih mesom. Burekom se glad može ugasiti u bilo koje doba dana, a uz to je i jeftin.

Miris bureka najjače se osjeti na Baščaršiji. Tradicionalno, baš tu se jede najbolja pita. Veza između čaršije i bureka datira od davnina, kaže vlasnik sarajevske buregdžinice Bosna Baftir Fidani:

„Jedno bez drugog ne može. I pita bez čaršije, ni čaršija bez pite. Pita je tradicija stara, sarajevska. Pita se jede i na dobrom i na lošem. I na svadbi i na žalosti.“

Jedan od najpoznatijih sarajevskih gurmana, Mladen Jeličić Troko veliki je ljubitelj pita, naročito bureka. Troko je za naš radio objasnio kako nastaje burek:

„Burek je pita koja podrazumijeva krompir, luk i meso. Postoji tanja i deblja jufka. Jufka se razvija na stolu i razvlači. Zapravo napravi se krug, poreda se fil i onda se to umotava, umotava, umotava dok u sredini ne pukne jufka.“

U susjednim zemljama burek je naziv za sve pite, pa postoji burek sa sirom ili jabukom. U BiH burek je naziv samo za pitu sa mesom, a svaka pita ima svoje ime. Zeljanica, sirnica, krompiruša, bitno je da je pita kaže Troko:

„Sve su pite pitice, ali je burek pitac.“

A evo koju vrstu pite vole Sarajlije:

„Krompiruša. Pa bar dva puta sedmično. Zato što je ukusna.“
„Najviše burek. To mama pravi.“
„Pravim burek – ali s krompirom.“
„Najdraža mi je zeljanica.“

Burek potječe iz Turske, a prijevod naziva znači "uvrnuti". Prednost bureka je to što se može jesti topao i hladan, a najbolji je kada se posluži direktno iz pećnice uz čašu jogurta.
XS
SM
MD
LG