Dostupni linkovi

Amfilohije bacio anatemu i za božićne praznike


Amfilohije na Badnji dan, 6. januar 2010.
Amfilohije na Badnji dan, 6. januar 2010.
Protekli Božićnji praznik je ponovo otvorio niz pitanja vezanih za djelovanje Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori – od poslovanja ove vjerske zajednice do upućivanja kletvi od strane njenog prvosveštenika. Sa kletvama i radikalnim porukama mitropolita Amfilohija Radovića javnost se susretala i prethodnih godina.

Od brojnih poruka mitropolita SPC u Crnoj Gori Amfilohija Radovića tokom posljednjih desetak godina koje su negirale crnogorsku naciju, prva u kojoj je koristio kletvu kao način obraćanja neistomišljenicima je iz 2002. godine kada se obratio dijelu crnogorskih građana koji su željeli samostalnost države.

"I neka paganskog cara Dukljanina svaki Crnogorac prikuje čekićem za Vezirov most",
kazao je on.

Sahrane su takođe bile mjesto odakle je Amfilohije odašiljao često političke, najblaže rečeno kontroverzne poruke. Od njegovog govora na sahrani ubinog srpskog premijera Zorana Đinđića, ogradile su se i porodica i Vlada Srbije smatrajući ga neprimjerenim. Na sahrani majke haškog bjegunca Radovana Karadžića kome se za ratne zločine sudi u Hagu, Amfilohije je uputio drugačije poruke, indirektno proglašavajući Karadžića pravednikom i zaštitnikom sopstvenog naroda.
Amfilohije na Badnji dan, 06. januar 2011.

"Majka Jovanka spada među one majke među koje spada i majka Jugovića, među majke u koje se ubraja majka Jevrosima jer je kao što je i ona što je savjetovala Marka Kraljevića da ne sudi ni po babu ni po stričevima već po pravdi boga istinoga, tako je i ona savjetovala svoj porod",
rekao je tom prilikom Amfilohije.

I povodom Parade ponosa održane u Beogradu Amfilohije nije birao riječi.

"Kakva je smrad otrovao i zagadio prestoni grad Beograd. Otrov strašniji od onog uranijuma koji su ostavile bombe NATO pakta", kazao je tada.

Posljednju kletvu mitropolit Amfilohije uputio je prije par dana prilikom nalaganja badnjaka bacivši anatemu na sve koji se zalažu za uklanjanje nelegalno postavljene metalne crkve na Rumiji.

"Ko sruši taj hram bog ga srušio i njegovo potomstvo i časni krst mu sudio", rekao je Amfilohije.

Reakcije države mlake


Sociolog religije Mirko Đorđević kaže da ga nije iznenadila posljednja u nizu kletvi mitropolita Amfilohija.
Đorđević:
Amfilohije posjeduje na teritoriji Crne Gore ogromnu imovinu i to je motiv da se on ovako radikalno i nepormišljeno oglašava na dan Božića.

"izjava Mitropolita Amfilohija i kletva upućena nije neko veliko iznenađenje jer on je poznat po kletvama koje upućuje i prokletstvima u kojima ne štedi ni 7. koleno. Ova je izjava politički motivisana i iza nje stoje dublji motivi. Tu je problem. On posjeduje na teritoriji Crne Gore ogromnu imovinu i to nije nikakva tajna. I to njega brine u ovom momentu i to je motiv da se on ovako radikalno i nepormišljeno oglašava na dan Božića koji je svim razumnim ljudima dan mira i pomirenja", kazao je Đorđević.

Na pitanje koliko su kletve, ove vrste u duhu pravoslavlja i u skladu sa hrišćanskom vjerom, Đorđević kaže da ih je ranije bilo.

"U pravoslavnoj tradiciji ima proklinjanja i anatemisanja i bilo ga je. Ali u novo vreme, kada se i sama Srpska pravoslavna crkva stidljivo, ali polako otvara za druge i drugačije ovome ne bi smelo biti mesta u ritualnoj i liturgijskoj praksi crkve", rekao je Đorđević.

Nakon ove izjave uslijedile su brojne političke reakcije u kojima je Amfilohiju poručivano da se ne bavi politikom već da se okrene vjeri. Predsjednik Senata udruženja pravnika Stanko Marić je za radio antena M rekao da bi zbog poruka mržnje mogao da bude sudski gonjen.

„Bilo ko da šalje poruke mržnje, podliježe krivično pravnoj odgovornosti. Tužilac odlučuje da li će da procesuira slučaj”, rekao je Marić.

A evo kako Đorđević ocjenjuje reakciju države na posljednje istupe mitropolita srpske pravoslavne crkve Amfilohija Radovića:

"Reakcije države Crne Gore su mlake dvosmislene, neodlučne i njim anije lako jer Crna Gora je laička, sekularna država a Vrhovni sud je rekao svoje o toj limenki na Rumiji, ali država nema hrabrosti da povuče neke konačne poteze".
XS
SM
MD
LG