Dostupni linkovi

Sve nejasnija priča o isporuci ruskih respiratora u SAD


Kutije s medicinskom opremom poslate su iz Rusije u SAD uz veliku medijsku pažnju
Kutije s medicinskom opremom poslate su iz Rusije u SAD uz veliku medijsku pažnju

Označena je kao gesta dobre volje, način da se počne poboljšanje otrovnih odnosa Moskve i Vašingtona dok se obe zemlje bore protiv korona virusa. Isporuka respiratora i drugih proizvoda, međutim, od početka je bila obavijena zbrkom i mešovitim porukama, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Da li je to bila humanitarna pomoć? Da li je to bila kupovina opreme koju su SAD same mogle da proizvedu? Ko je to platio? Da li je iko shvatio da bi uključene ruske kompanije mogle biti pod sankcijama američkog Ministarstva finansija? Da li je Kremlj pokušao da ostvari propagandnu pobedu? Da li je to bilo ruganje Sjedinjenim Američkim Državama?

Sada se ispostavilo da 45 respiratora nikada nisu korišćeni u SAD, a neki od njih su bili istog modela kao oni koji su u Rusiji možda izazvali požare u kojima je umrlo nekoliko pacijenata COVID-19, zbog čega su ruski regulatori izdali neobičan nalog za suspenziju njihove upotreba u vreme kada su ti aparati neophodni.

Kremlj je od početka pošiljku predstavljao kao velikodušan gest. Državni mediji emitovali su priče o njoj, uključujući snimke teretnog aviona Antonov ispunjenog kutijama na kojima je odštampano "Iz Rusije s ljubavlju". Pored respiratora tu su bile i maske, rukavice i drugi medicinski materijal.

Ruski ambasador u SAD nazvao je to "humanitarnom misijom".

"Sigurni smo da će SAD, ako je potrebno, takođe pomoći nama i rado ćemo prihvatiti pomoć. Bez ikakve politizacije", rekao je Anatolij Antonov u postu na Fejsbuku (Facebook) .

Dan pošto je pošiljka stigla u Njujork, predsednik SAD Donald Tramp (Trump) pohvalio je ruskog kolegu Vladimira Putina. Takođe mu je postavljeno pitanje da li strahuje da se to može videti kao propagandni trik.

"Ne brinem za Rusiju i propagandu, čak ni malo", rekao je Tramp novinarima 2. aprila u Beloj kući. "Mnogo je medicinskih, veoma kvalitetnih stvari koje sam prihvatio. Mogle bi da spasu mnogo života i uvek ću to prihvatiti ".

Istovar ruskog medicinskog materijala ubrzo posle stizanja 1. aprila na međunarodni aerodrom JFK u Njujorku.
Istovar ruskog medicinskog materijala ubrzo posle stizanja 1. aprila na međunarodni aerodrom JFK u Njujorku.

Međutim, pojavila su se dodatna pitanja kada je Stejt department SAD protivrečio ruskim zvaničnicima, navodeći da isporuka zapravo nije bile donacija, već kupovina. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova dala je još jednu naznaku, rekavši da je pošiljka kupovina, ali da su Vašington i Moskva podelili troškove.

Razbijanje sankcija?

Štaviše, ona je otkrila da ruske troškove snosi Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF), državni fond od 10 milijardi dolara koji je vlada osnovala da privuče investicije u Rusiju.

A od 45 ventilatora u pošiljci, mnoge je isporučio Uralski zavod za proizvodnju mašina, fabrika u vlasništvu kompanije Koncern radio-elektronske tehnologije ili KRET.

KRET je u vlasništvu Rosteha, ogromnog državnog konglomerata koji obuhvata neke od najpoznatijih ruskih vojnih i tehnoloških proizvođača.

I RDIF i Rosteh su pogođeni sankcijama Ministarstva finansija SAD. RDIF – zajedno sa svojom bivšom matičnom kompanijom Vnešekonombank u državnom vlasništvu – obuhvaćen je sankcijama Zapada uvedenih 2015. da bi se Rusija kaznila zbog zauzimanja ukrajinskog Krimskog poluostrva prethodne godine. Rostehu su uvedene sankcije iz sličnih razloga.

Portparol RDIF-a rekao je za RSE prošlog meseca da postojeće sankcije SAD u tom slučaju nisu važile za taj fond.

Portparol Ministarstva finansija SAD je dao slično objašnjenje, ali i sugerisao da vlasti SAD mogu omogućiti izuzeće u posebnim slučajevima.

"Ne deluje da je izvoznik humanitarnih isporuka primljenih od ruske vlade sankcionisana ili blokirana osoba prema sankcijama povezanim s Rusijom/Ukrajinom", rekao je portparol za RSE. "U meri u kojoj se primenjuju takve sankcije, Ministarstvo finansija ima ovlašćenje da odobri osobama u SAD da ulaze u transakcije saglasne s američkom spoljnom politikom i interesima nacionalne bezbednosti".

Vrednost ukupne pošiljke nisu otkrile SAD ni Rusija kada je isporuka stigla.

Ipak, u izveštaju televizije ABC njuz (ABC News) 1. maja navedeno je da je Rusija naplatila SAD 660.000 dolara za isporuke. U dokumentima o isporuci, koje je dostavila Federalna agencija za upravljanje u hitnim situacijama (FEMA) koja koordinira reagovanje vlade SAD na pandemiju, navodi se da uključuje ukupno 4.000 M-95 maski – vojnih maski koje se koriste za zaštitu od bioloških i hemijskih agensa. Agencija je saopštila da je pošiljka takođe sadržala 15.000 maski, 30.000 hirurških rukavica i 400.000 komada medicinske odeće i drugih manjih predmeta.

Respirator za pluća Aventa-M proizveden u Uralskom zavodu za proizvodnju mašina.
Respirator za pluća Aventa-M proizveden u Uralskom zavodu za proizvodnju mašina.

Najmanje 15 respiratora je identifikovano kao Aventa-M modeli, dok je 25 proizveo drugi ruski proizvođač; poreklo još pet nije jasno.

Koristeći javno dostupne cene, RSE je utvrdio da bi respiratori zajedno koštali najmanje milion dolara po nediskontnim maloprodajnim osnovama.

"Ogroman oprez"

U vreme dolaska pošiljke, ni savezni zvaničnici SAD ni zvaničnici u državama Njujork i Nju Džersiju – dve najteže pogođene savezne države – nisu otkrili gde će tačno medicinska roba biti iskorišćena i kako.

Zvaničnik vlade SAD upoznat s logistikom pošiljke rekao je 20. aprila za RSE da roba neće biti distribuirana i da stoji neiskorišćena u skladištima u oblasti Njujorka.

Portparolka FEMA-e Dženet Montesi (Janet) rekla je 12. maja da ti respiratori nikada nisu distribuirani bolnicama u SAD, jer se broj slučajeva COVID-19 u regionu stabilizovao.

"Ravnanje krive je značilo da ti respiratori nisu potrebni", rekla je u izjavi koju je prvo objavio Bazfid njuz (BuzzFeed News).

"Iz ogromnog opreza, države vraćaju respiratore u FEMA", rekla je ona.

Montesi nije objasnila šta misli pod "ogroman oprez".

Međutim, nekoliko sati ranije, ruski bezbednosni istražitelji rekli su da su respiratori Aventa-M izgledali odgovorni za smrtonosne požare u dve odvojene medicinske ustanove u Sankt Peterburgu i Moskvi.

Ruski regulator za zdravstveni sektor 13. maja je objavio da naređuje da se prekine upotreba svih respiratora Aventa-M proizvedenih posle 1. aprila 2020. godine, navodeći dva požara.

Nije bilo jasno zašto je agencija navela da će upotreba samo uređaja napravljenih posle 1. aprila – datuma dolaska ruske pošiljke u SAD – biti suspendovana, niti je bilo jasno da li će uređaji biti povučeni u Rusiji.

Uralski zavod je jedan od glavnih ruskih proizvođača respiratora i povezane medicinske opreme. Ruska vlada nedavno je najavila veliku narudžbinu za hiljade novih respiratora, dok se zemlja bori sa sve većim brojem slučajeva i hospitalizovanih pacijenata.

Niko iz pres službe regulatora zdravstvene industrije Roszdravnadzor nije odgovorio na upit RSE-a za komentar.

Rusija sada ima drugi najveći broj potvrđenih slučajeva korona virusa u svetu, iza SAD.

Tramp je 15. aprila u obraćanju novinarima u Beloj kući sugerisao da će vlada SAD recipročno uzvratiti na ruski gest.

"Mislim da će Rusiji trebati respiratori. Teško im je u Moskvi. Pomoći ćemo im", rekao je Tramp na brifingu prenošenom na televizijama.

Mesec dana kasnije, nije jasno da li je to i dalje plan.

Posle telefonskog razgovora dva predsednika 7. maja, Kremlj je saopštio da je Tramp ponudio da pošalje isporuku medicinske opreme u Rusiju. Bela kuća je to formulisala nešto drugačije, navodeći da je Tramp rekao Putinu da su SAD "spremne da pomognu svakoj zemlji kojoj je pomoć potrebna, uključujući i Rusiju".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG