Dostupni linkovi

Švarcenberg: Balkan mora što pre u EU


Karel Švarcenberg
Karel Švarcenberg

Šef češke diplomatije Karel Švarcenberg izjavio je danas na početku drugog dana neformalnog sastanka šefova diplomatije Evropske unije (EU) da je Balkan deo Evrope i da mora zato što pre u (EU). Integracija zapadnog Balkana glavna je tema današnjih razgovora u zamku Hluboka nad Vltavom na jugu Češke.

Tim povodom skupu prisustvuju ministri spoljnih poslova zemalja kandidata - Hrvatske, Makedonije i Turske, kao i Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Albanije i Kosova.

"To je to što radim - objašnjavam našim zapadnoevropkim prijateljima da je Balkan deo Evrope i da mora da postane deo Unije što pre",
kazao je Švarcenberg.

Za ubrzavanje integracije balkanskih zemalja, a pre svega hitnu liberalizaciju viznog režima zalažu se i ministri iz starih članica. Šef italijanske diplomatije Franko Fratini izrazio je razočaranje što pregovori balkanskih zemalja kandidata ne idu brže, a posebno je istakao da je šteta što zbog sporova pregovori sa Hrvatskom ne idu tako brzo kako se očekivalo.

"Moramo zemljama zapadnog Balkana da damo dobre vesti. Srbija zaslužuje da joj se što pre liberalizuje vizni režim, a i građanima drugih zemalja treba da se pojednostave putovanja."


Šefovi diplomatija zemalja EU upozorili su zato danas da je proširenje na Balkan još jedan argument u prilog ratifikacije Lisabonskog sporazuma o reformi evropskih institucija.

Šefovi diplomatije Evropske unije ispred zamka Hluboka nad Vltavom na jugu Češke, 27. mart 2009.
"Neophodno je da Češka što pre ratifikuje taj sporazum o reformi evropskih institucija", rekao je šef njene diplomatije Švarcenberg.

Finski ministar Aleksandar Stub podsetio je da je najbolja stvar koja se Uniji desila poslednjih godina upravo njeno proširenje, i založio se da zapadni Balkan što pre, a Turska u doglednoj perspektivi, uđu u Uniju.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je da bi Balkan mogao da se pretvori u "crnu rupu" ukoliko Evropska unija uspori proces svog proširivanja zbog ekonomske krize. On je upozorio da zemlje regije ne smeju da budu žrtva ekonomskih i društvenih bolesti koje su pre potekle sa Volstrita, nego sa ulica Beograda ili Zagreba.

Međutim, nemačka kancelarka Angela Merkel je nedavno izjavila da bi u EU trebalo još primiti samo Hrvatsku i nakon toga obustaviti prijem novih članica, jer je po njenom mišljenju važnija konsolidacija postojećih institucija Unije nego njeno proširenje.

XS
SM
MD
LG