Dostupni linkovi

Svako četvrto dete u konfliktnim zonama ne ide u školu


Sirijska deca u školi, Liban, 2015.
Sirijska deca u školi, Liban, 2015.

Izvor: UNICEF (Prevela: Jasmina Lazić)

Gotovo 24 miliona dece u 22 zemlje pogođene ratnim sukobima - ne ide u školu, saopštio je UNICEF.

Skoro svako četvrto od 109,2 miliona dece starih između šest i petnaest godina koja žive u konfliktnim zonama, silom prilika, propuštaju časove, pokazuju analize.

Južni Sudan je zemlja sa najvišom stopom dece koja ne idu u školu, čak 51 odsto njih. Niger je sledeći sa 47 odsto, potom Sudan sa 41 i Avganistan sa 40 odsto.

Sirijske izbeglice u kampu u Jordanu
Sirijske izbeglice u kampu u Jordanu

"Deca koja žive u zemljama pogođenim ratnim sukobima izgubila su svoje domove, članove porodice, bezbednost i normalnu svakodnevicu. Sada su sprečena da nauče osnovne stvari kao što su čitanje i pisanje, čime je dovedena u pitanje njihova budućnost i mogućnost da pomognu svojim zemljama i privredi kada jednoga dana odrastu", rekao je Džo Burn (Jo Burne), šef sektora za obrazovanje UNICEF-a.

Prikupljanje podataka o deci u ratnim područjima je izuzetno teško i otud navedene cifre možda ne pokazuju do tančina stvarno stanje na terenu.

UNICEF strahuje da će, ukoliko se obrazovanje i mogućnost za učenje ne postave kao prioritet, generacije dece u konfliktnim područjima odrasti bez znanja potrebnog da svoje zemlje jednoga dana postave na noge, što dodatno pogoršava inače lošu situaciju u kojoj su milioni dece i njihove porodice.

Obrazovanje je i dalje jedan od najmanje finansiranih segmenata u svim humanitarnim apelima.

U Ugandi, gde UNICEF pomaže izbeglima iz Južnog Sudana, obrazovanju fali čak 89 odsto neophodnih sredstava.

Logo UNICEF-a
Logo UNICEF-a

"Škola deci daje znanje i veštine koje su im potrebne da ponovo izgrade svoje zajednice jednoga dana kada se sukobi završe. Na kratke staze im pruža stabilnost i strukturu neophodnu da se izbore sa traumama kroz koje prolaze. Škole, takođe, mogu zaštiti decu od trauma i psihičkih potresa kojima su izložena. Kada deca nisu u školi, u većoj su opasnosti da budu zlostavljana, eksploatisana ili regrutovana u oružane grupe", dodaje Džo Burn.

U sredinama kontinuirano pogođenim nestabilnošću i nasiljem, škole postaju mnogo više od institucija u kojima se uči.

UNICEF radi na tome da stvori bezbedne sredine gde deca mogu da uče i da se druže, kako bi nadoknadila ono što im nedostaje u normalnim uslovima života.

Uprkos ovim naporima, bezbednosne restrikcije i manjak finansijskih sredstava ozbiljno ugrožavaju obrazovanje i raspodelu nastavnih materijala u ratom pogođenim područjima.

XS
SM
MD
LG