Dostupni linkovi

Franak švajcarski, muke crnogorske


Švajcarski franak, ilustrativna fotografija
Švajcarski franak, ilustrativna fotografija

Povodom novog zakona koji bi trebalo da riješi problem kredita koje je Hypo Alpe Adria Banka (HAAB) svojevremeno odobravala u švajcarskim francima, u srijedu se oglasila Centralna banka koja predložen zakonski tekst smatra neprimjenjivim.

Sudeći po reakcijama, čini se da će ocjena Centralne banke Crne Gore (CBCG) biti održiva koliko i položaj korisnika kredita u švajcarcima koje je takozvana valutna klauzula dovela u bezizlazan položaj.

Crnogorski parlament bi trebalo da posljednjih dana avgusta raspravlja o Predlogu zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure za koji Centralna banka Crne Gore kaže da sadrži niz nejasnoća i kontradiktornosti koje bi izazvale brojne dileme i onemogućile njegovu primjenu.

„Novopredložena rješenja stavila bi u neravnopravan položaj korisnike kredita“, navodi se u saopštenju Centralne banke.

Advokat Centra za zaštitu potrošača i pravni zastupnik korisnika kredita odobrenih u švajcarskim francima, Dragomir Ćalasan, za RSE kaže da je CBCG dala mišljenje i priložila amandmane.

Zgrada Centralne banke Crne Gore, ilustrativna fotografija
Zgrada Centralne banke Crne Gore, ilustrativna fotografija

„Mi smo prihvatili 90 posto njihovih stavova. Nijesmo se složili u svega dvije – tri stavke. Bili smo spremni da sa predstavnicima CBCG nađemo zajednički jezik“, rekao je Ćalasan, dodajući da se CBCG, iako je to bio i stav Skupštine, na sve oglušila.

Advokat Dragomir Ćalasan kaže da Centralna banka, pored nepoštovanja stavova parlamenta, ignoriše i odluke Vrhovnog suda i Višeg suda u Podgorici da se ovaj Zakon primjenjuje i na banke, ostale finansijske organizacije i treća lica, odnosno, da se kapital ne može štititi sa dva mehanizima: promjenljivom kamatnom stopom i valutnom klauzulom.

Ćalasan dodaje i da su se predstavnici korisnika kredita u švajcarskim francima u četvrtak sastali sa ministrom finansija, Raškom Konjevićem koji će organizovati zajednički sastanak sa predstavnicima Centralne banke.

„Ministar je saslušao naše argumente i mislim da ih je prihvatio. Preuzeo je ulogu neke vrste medijatora da bi predložen zakon bio usvojen ubjedljivom većinom što jeste naš interes, ali bi trebalo da bude i interes CBCG“, kaže Ćalasan.

Reakcijom Centralne banke na Predlog zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure je nezadovoljan i njegov predlagač, poslanik i predsjednik opozicionog Pokreta za promjene, Nebojša Medojević koji podsjeća da je i ranije upozoravao da je CBCG veoma odgovorna za plasman ovako toksičnih i špekulativnih kredita na crnogorsko tržište, naročito imajući u vidu opasan rizik promjene kursa švajcarskog franka i eura.

Nebojša Medojević
Nebojša Medojević

„Centralna banka je učestvovala u reklamnoj kampanji HAAB i, suprotno ustavnoj ulozi, ohrabrivala građane da uzmu te kredite. Oni koji su to uradili, postali su zarobljenici HAAB, tako da je odgovornost CBCG ogromna od samog starta“, rekao je za Radio Slobodna Evropa Nebojša Medojević podsjetivši da niko iz CBCG, tokom parlamentarne rasprave, nije odgovarao na moje veoma ozbiljne optužbe u vezi sa kontrolom koja je vršena u HAAB.

Medojević upozorava da je u igri veliki novac koji može biti motiv za korupciju.

„Ako se usvoji novo zakonsko rješenje, HAAB i ljudi povezani sa njom, ostaće bez 200-250 miliona eura ekstra profita i to je suviše velik kolač da neko ne bi pokušao da korupcijom, odnosno, nezakonitim uticajem na CBCG, možda i na poslanike vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), pokuša da zaštiti svoj ogroman interes“, rekao je Medojević.

Zakonom o konverziji kredita odobrenih u švajcarskim francima trebalo bi da se relaksira položaj njihovih korisnika kojih je u Crnoj Gori bilo oko četiri stotine i koji su se, zbog vrtoglavog skoka vrijednosti švajcarskog franka u odnosu na euro našli u bezizlaznoj situaciji u kojoj su mnogi od njih, nakon višegodišnje otplate rata, dugovali kao na početku.

Mišljenje Centralne banke o Predlogu zakona je izazvala negativne reakcije, ali funkcioner vladajuće DPS i član skupštinskog Odbora za ekonomiju i finansije, Zoran Jelić je u izjavi za RSE, vrata kroz koja bi zakon morao da prođe, ipak ostavio otvorenim.

„Vidjećemo šta će se desiti tokom plenarnog zasijedanja. Razmotrićemo mišljenje CBCG, stavove Ministarstva finansija i korisnika kredita i nakon analize ćemo zauzeti konačan stav“, zaključio je Jelić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG