Dostupni linkovi

Svađa i uvrede tijekom unakrsnog ispitivanja


Radovan Karadžić pred sudom u Hagu, 28. veljače 2011.
Radovan Karadžić pred sudom u Hagu, 28. veljače 2011.
Na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavljena je žestoka svađa tijekom unakrsnog ispitivanja između optuženog i zaštićenog svjedoka optužbe, policajca u vrijeme rata iz Vogošće.

U pokušajima da ospori vjerodostojnost zaštićenog svjedoka pod pseudonimom KDZ 020 optuženi Karadžić ga je suočavao sa svojom verzijom početka rata, po kojoj je bošnjačka strana prva počela.

„Vi opet krivo baratate činjenicama“, usprotivio se zaštićeni svjedok i drugi dan unakrsnog ispitivanja tijekom kojeg mu je optuženi prezentirao informacije iz spornog vremena, ali nastalih na srpskoj strani. Tako je zauzimanje općine Vogošća od strane srpskih snaga, prema Karadžiću bio rezultat prethodnog napada Zelenih beretki i ekstremista na tvornicu oružja Pretis.

„Iz onog vremena, 14.svibnja 1992.godine piše da je ovaj događaj bio povod da Krizni štab u općini Vogošća uzme vlast“,
konstatirao je optuženi.

„Gospodine optuženi, uopće me ne zanima što piše na nekom pamfletu Srpske Demokratske Stranke jer u suštini to je velikosrpski, velikočetnički pamflet u kojem je sve lažno“, odgovorio je svjedok vidno iznerviran odbivši priznavanje „pamflete srbočetničke općine u Vogošći“.



Žestoka rasprava često se pretvarala u vrijeđanje.

„Samo dajete dokaze gospodine da steVi jedan jako opasni muslimanski ekstremista. Jel' to tako? Vidite zašto Vas vode u knjigama kao počinitelja zločina“, izjavio je Karadžić.

„Ovdje govorim istinu i ne želim da budem vrijeđan. A to što sam ja musliman, ja ne mogu ništa drugo biti, a to što Vi organski mrzite muslimane – to je Vaš problem, a ne moj problem“, povikao je KDZ 020.

Osjećali se jakim

Neposredno prije početka rata zaštićeni svjedok je kontaktirao sa srpskim lokalnim dužnosnicima koji su mu govorili da moraju sprovoditi direktne odluke Momčila Krajišnika, premijera Republike Srpske u vrijeme rata što prema tužiteljstvu potvrđuje da je o svemu odlučivao vrh SDS-a na čijem je optuženi bio čelu.

U dodatnom ispitivanju svjedoka od strane optužbe svjedok je ponovio kako su se srpski krizni štabovi, a zatim i teritorijalna obrana formirali već u rujnu 1991. godine, različito od tvrdnje optuženog kako je bošnjačka strana to prva učinila.

„Čuo sam nadalje, u jednom malo širem razgovoru, i Koprivica (Rajko, jedan od vođa SDS-a u Vogošći) je to spominjao, jer oni su se osjećali toliko sigurnim i toliko jakim, da postojanje srpskog Kriznog štaba ne trebaju skrivati. Niti su smatrali da imaju potrebu da to skrivaju“, objasnio je svjedok.

Nakon KDZ 020, s iskazom je počeo kao sljedeći svjedok haške optužbe Eset Muračević, bivši tajnik mjesne zajednice Svraka u općini Vogošća, koji je tužiteljstvu opisao što je proživio u zatočeništvu nakon što su ga srpske snage zarobile.



Nakon što je tužiteljstvo završilo, sa unakrsnim ispitivanjem svjedoka počeo je optuženi Karadžić koji se brani sam od optužbi za genocid i ostale zločine u BiH (1992. do1995.). Karadžić je pokušavao prikazati kako je svjedok pristran te da je zarobljen kao vojna osoba budući da je sudjelovao u pripremi obrane Svraka. Svjedok je opisao kako je zarobljen kad je pokušavao izvući stanovništvo iz napadnutog sela.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG