Dostupni linkovi

Sastanak Novalić-Cvijanović: Prioritet ekonomske reforme


Susret Novalić-Cvijanović u Doboju, 11. april 2015.

U Doboju na prvom zvaničnom sastanku poslije prošlogodišnjih parlamentarnih izbora u Bosni i Hercegovini predsjednici entitetskih vlada Željka Cvijanović i Fadil Novalić dogovorali su detalje zajedničkog nastupa na sastanku sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji će biti održan iduće sedmice u Vašingtonu.

Kazali su da će u Vašingtonu od predstavnika MMF-a zatražiti duže rokove za otplatu obaveza prema ovoj finansijskoj instituciji.

"Imamo četvrtu tačku standby aranžamana, tih 200 miliona za Federaciju BiH plus 100 miliona za Republiku Srpsku za ovu godinu i budući da nismo riješili probleme, tek počinjemo ekonomske reforme koje za par godina mogu dati rezultat, naravno da moramo govoriti o novim aranžmanima koji bi nam dopustili više daha i prostora da radimo ekonomsku reformu", naveo je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Da je Republika Srpska kao i Federacija BiH u finansijskim problemima zbog čega je potreban novi dogovor sa MMF-om potvrdila je i premijerka tog bosanskohercegovačkog entiteta Željka Cvijanović.

"Dakle neka veća fleksibilnost, kad su u pitanju vremenski rokovi za pregled, koji vrsi MMF, ali isto to znači bolje, fleksibilnije, duže, da tako kažem, rokove, u odnosu na ove aranžamane koje smo imali", kazala je Cvijanović.

Entitetski premijeri najavili su i da ce poslije razgovora sa MMF-om u narednih mjesec i po dana biti održana zajednička sjednica entitetskih vlada o ovim pitanjima.

Rekli su i da će nedostaci u funkcionisanju javne uprave u biti otklanjani na jedinstven način. Predstojeća modernizacija glomaznog birokratskog aparata, koji inače građane BiH godišnje košta stotine miliona maraka, neće podrazumijevati otpuštanje zaposlenih u administraciji.

"Nismo nikad razgovarali o otpuštanju radnika pošto to nije opredjeljenje Vlade RS, a nisam shvatila ni da se premijer tamo uputio. Mi smo rekli da ograničavamo fond plata kad je u pitanju javna uprava, rekli smo da za penzionisanje radnika necemo dobiti automatsko popunjaanje radnih mjesta, nego u slučaju samo velike nužde", istakla je Željka Cvijanović.

Predstavnici izvršne vlasti u bh. entitetima najavili su i da žele imati identične zakonske propise u oblasti registracije preduzeća, odnosno vođenju stečajnih postupaka za koje su naveli da sada dugo traju. I ovim sastankom predsjednici entitetskih Vlada nastavili su raniju praksu razgovora visokih enitetskih zvaničnika u Doboju - ponovo su se susreli u privatnom ugostiteljskom objektu.

  • 16x9 Image

    Arnes Grbešić

    Novinarstvom se bavi od 1999. godine. Kao dopisnik RSE radi od 2001. godine. Sa Silvijom Brčić, koleginicom iz Livna, proglašen je 2004. za najboljeg reportera zajedničkog projekta RSE - Radio 27.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG