Dostupni linkovi

Sastanak Novalić-Cvijanović: Prioritet ekonomske reforme


Susret Novalić-Cvijanović u Doboju, 11. april 2015.
Susret Novalić-Cvijanović u Doboju, 11. april 2015.

U Doboju na prvom zvaničnom sastanku poslije prošlogodišnjih parlamentarnih izbora u Bosni i Hercegovini predsjednici entitetskih vlada Željka Cvijanović i Fadil Novalić dogovorali su detalje zajedničkog nastupa na sastanku sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji će biti održan iduće sedmice u Vašingtonu.

Kazali su da će u Vašingtonu od predstavnika MMF-a zatražiti duže rokove za otplatu obaveza prema ovoj finansijskoj instituciji.

"Imamo četvrtu tačku standby aranžamana, tih 200 miliona za Federaciju BiH plus 100 miliona za Republiku Srpsku za ovu godinu i budući da nismo riješili probleme, tek počinjemo ekonomske reforme koje za par godina mogu dati rezultat, naravno da moramo govoriti o novim aranžmanima koji bi nam dopustili više daha i prostora da radimo ekonomsku reformu", naveo je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Da je Republika Srpska kao i Federacija BiH u finansijskim problemima zbog čega je potreban novi dogovor sa MMF-om potvrdila je i premijerka tog bosanskohercegovačkog entiteta Željka Cvijanović.

"Dakle neka veća fleksibilnost, kad su u pitanju vremenski rokovi za pregled, koji vrsi MMF, ali isto to znači bolje, fleksibilnije, duže, da tako kažem, rokove, u odnosu na ove aranžamane koje smo imali", kazala je Cvijanović.

Entitetski premijeri najavili su i da ce poslije razgovora sa MMF-om u narednih mjesec i po dana biti održana zajednička sjednica entitetskih vlada o ovim pitanjima.

Rekli su i da će nedostaci u funkcionisanju javne uprave u biti otklanjani na jedinstven način. Predstojeća modernizacija glomaznog birokratskog aparata, koji inače građane BiH godišnje košta stotine miliona maraka, neće podrazumijevati otpuštanje zaposlenih u administraciji.

"Nismo nikad razgovarali o otpuštanju radnika pošto to nije opredjeljenje Vlade RS, a nisam shvatila ni da se premijer tamo uputio. Mi smo rekli da ograničavamo fond plata kad je u pitanju javna uprava, rekli smo da za penzionisanje radnika necemo dobiti automatsko popunjaanje radnih mjesta, nego u slučaju samo velike nužde", istakla je Željka Cvijanović.

Predstavnici izvršne vlasti u bh. entitetima najavili su i da žele imati identične zakonske propise u oblasti registracije preduzeća, odnosno vođenju stečajnih postupaka za koje su naveli da sada dugo traju. I ovim sastankom predsjednici entitetskih Vlada nastavili su raniju praksu razgovora visokih enitetskih zvaničnika u Doboju - ponovo su se susreli u privatnom ugostiteljskom objektu.

XS
SM
MD
LG