Dostupni linkovi

Nikolić i Josipović u Tavankutu: Novi put Srbije i Hrvatske


Ivo Josipović i Tomislav Nikolić tokom posjete Tavankutu, foto: Vesela Laloš
Ivo Josipović i Tomislav Nikolić tokom posjete Tavankutu, foto: Vesela Laloš
Zvanična poseta Srbiji hrvatskog predsednika Ive Josipovića okončana je zajedničkom posetom sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem bačkom selu Tavankutu u kojem živi veliki broj Hrvata.

Oba predsednika su svoje razgovore, odnosno svoj prvi državnički susret ocenila kao izuzetno prijatan i značajan događaj za obe države, najavljujući da se time otvara nova, svetla stranica zajedničke istorije.

"Ne samo za građane Srbije i Hrvatske, već i građane čitavog regiona, pa i za građane Evrope ovo je izvanredan znak da Srbija i Hrvatska mogu iza sebe da ostave sve što ih je delilo i razdvajalo i da mogu početi da stvaraju novu istoriju svojih naroda. Bilo je tragičnih događaja u našoj prošlosti, da ih ne bude više nikada", rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u obraćanju novinarima na kraju ove posete.

Glavno mesto susreta dva predsednika bila je osnovna škola "Matija Gubec" u kojoj je pre 12 godina otvoreno jedno od prvih odeljenja sa nastavom na hrvatskom jeziku. Predsednici su odmah po dolasku u školu posetili jedno takvo odeljenje, a zatim prisustvovali svečanom programu učenika u okviru tradicionalne književne manifestacije Dani Balinta Vujkova.

Nakon toga Nikolić i Josipović susreli su se predstavnicima hrvatske zajednice iz Vojvodine, Hrvatskog nacionalnog saveta i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, a iza zatvorenih vrata razgovaralo se, kako su istakli, otvoreno o svim problemima sa kojima se susreće ova manjinska zajednica.

"Utvrdili smo da slične probleme imaju i hrvatska zajednica u Srbiji i srpska u Hrvatskoj, i ja nakon ovoga verujem da će Srbija učiniti sve da položaj hrvatske zajednice ovde bude i bolji nego što je sada, a naša je obaveza da to isto učinimo za srpsku zajednicu u Hrvatskoj", rekao je Ivo Josipović.

O susretu sa poslanicima Skupštine Srbije

U svom obraćanju novinarima, kojih je bilo akreditovanih oko stotinu iz zemlje i insotranstva, Ivo Josipović je pomenuo i svoj susret sa poslanicima srbijanskog parlamenta.

"Izuzetno sam zadovoljan načinom na koji su me primili poslanici ovdašnjeg parlamenta, i mislim da je i to znak novih mogućnosti i velikih ambicija koje imamao na planu popravljanja naših odnosa i bolje budućnosti za celu regiju i za naše države", rekao je hrvatski predsednik.
On je takođe svoju posetu Srbiji ocenio kao veoma prijatnu i korisnu, konkretno i kada je reč o investicijama, budući da je na jednom od sastanaka sa privrednicima dogovoreno da se učine napori kako bi se poboljšali uslovi za investiranje u obe zemlje.

Zahvaljujući se Josipoviću na poseti, Tomislav Nikolić je napomenuo da će biti još takvih susreta i da je dogovoreno da se nakon nekoliko meseci "proveri šta je ko učinio da odnosi Srbije i Hrvatske postanu (još) bolji".

Zajedničko prisustvo dva predsednika u osnovnoj školi "Matija Gubec" u hrvatskoj zajednici doživljeno je kao velika podrška obrazovanju na maternjem jeziku vojvođanskih Hrvata. Kako navodi direktorica škole Stanislava Stantić Prćić, poseta je za sve njih od velikog značaja, jer je do sada država obrazovanje na hrvatskom jeziku u neku ruku marginalizovala.

"Ovim dolaskom se daje na značaju i na težini tom obrazovanju i verujem da će to imati veliki odjek kod roditelja pre svega, koji se sada mogu uveriti da se nemaju čega plaštiti, i da svoju decu mogu slobodnije upisivati u razrede sa nastavom na hrvatskom, pre svega radi očuvanja naše kulture i tradicije", kaže Stanislava Prćić.

Dan posete dva predsednika bio je svakako izuzetan za čitav Tavankut, smeštenom na krajnjem severu zemlje, na samoj srpsko-mađarskoj granici i koje u svojoj istoriji nije zabeležilo sličan događaj. O tome nedvosmisleno govori i veoma srdačna dobrodošlica koju su iskazali mališani i gosti u tavankutskoj školu prilikom kratkog boravka Nikolića i Josipovića.

Obraćajući se deci koja su kao gosti pristigla iz cele Vojvodine iz škola sa nastavom na hrvatskom jeziku, predsednik Srbije je rekao da njihova poseta dokazuje da se "između dva naroda otvara nova stranica istorije koju se do sadsa niko nije usudio da otvori", a koja pre svega treba da obezbedi srećnu budućnost dece i u Srbiji i u Hrvatskoj, kako se nikada ne bi ponovila nedavna tragična istorija.
XS
SM
MD
LG