Dostupni linkovi

Susret Kerry-Rodriguez uvod u istorijski korak u odnosima SAD-Kuba


Bruno Rodriguez i John Kerry u Panami, 9. april 2015.

Američki državni sekretar John Kerry i kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez razagovarali su u Panami. Bio je to prvi zvanični susret predstavnika SAD i Kube na ovako visokom novu u više od pola stoljeća.

Sastanak je stigao u isto vrijeme kada je State Department, kako se navodi, preporučio da se Kuba skine sa liste država koje sponzorišu terorizam.

Posljednji put na ovako visokom nivou zvaničnici SAD i Kube susreli su se 1959. godine, kada se Fidel Castro sastao sa tadašnjim američkim potpredsjednikom Richardom Nixonom. Diplomatske su veze između dvije zemlje zamrznute dvije godine kasnije.

I tako je bilo sve do prošle godine kada je američki predsjednik Barack Obama objavio da će započeti "novo poglavlje" između dvije zemlje.

Rezulat toga su određeni diplomatski pomaci te, upravo održani sastanak američkog državnog sekratara Johna Kerryija i ministra vanjskih poslova Kube, Bruna Rodrigueza, iza zatvorenih vrata na marginama summita dvije Amerike u Panami.

"Državni sekretar Kerry i kubanski ministar vanjskih poslova Rodriguez imali su dugu i konstruktnivnu raspravu večeras. Njih dvojica su se saglasili da su postigli napredak i da će nastaviti da rade na razrješenju otvorenih pitanja", izvjestio je o sastanku jedan visoki američki zvaničnik.

Nakon ovog sastaka uslijediće, takođe, na marginama summita u Panami, susret američkog predsjednika Baracka Obame i kubanskog lidera Raula Castra.

I pored velikog političkog jaza među njima, kako navodi BBC, Obama i Castro na ivici su pravljenja istorije u Panami .

Obama bi, takođe, na samitu sa istorijskim potencijalom, mogao doći noseći darove. Očekuje se da će potvrditi da je State Department, Kubu uklonio sa liste država koje sponzorišu terorizam, jedne od velikih tački sporenja dvije zemlje, kaja datira još iz 1982. godine.

Obama na samitu u Panami
Obama na samitu u Panami

Za američkog predsjednika, to je važan diplomatski korak kojim će kubanskom lideru Castru pokazati da je čovjek od riječi po pitanju političke volje za normalizacijom odnosa sa ovim komunističkim ostrvom.

Iz perspekitive Kube, skidanje sa crne liste je dobrodošao korak i ključni prioritet kada je riječ o perspektivi, iako su uvijek smatrali da je stavljanje Kube na listu država koje sponzorišu terorizam bio nelegitiman potez.

Kuba je uz Iran, Sudan i Siriju tada bila među prvim zemljama koje je State Department stavio na crnu listu.

U svakom slučaju potez SAD je "rezulat mjeseci tehničke inspekcije i biće važan korak naprijed u našim naporima da krenemo naprijed ka boljim i plodnosnijim odnosima sa Kubom", rekao je senator Ben Cardin vodeći čovjek senatskog Komiteta sa vanjske poslove.

Kuba je na ovu listu stavljenja zbog otvorene podške militantima baskijske separtističe organizacije ETA i kolumbijskim pobunjenicima iz FARC-a.

Uklanjanje Kube sa liste država koje sponzorišu terorizam vodiće i do olakšavanja finansijskih restrikcija za Kubu, te mogućnosti da podižu kredite.

Naravno ovaj potez američkog predsjednika i njegove administracije nije prošao bez kritika kod kuće, prije svega kubansko američkog predsjedničkog kandidata republikanca Teda Cruza.

Sa druge strane izvještači i analitičari odnosa u tom dijelu svijeta navode da će uklanjanje Kube sa crne liste sponzora terorizma dati novu dimenziju odnosima SAD sa Venecuelom.

Predsjednik Venecule Nikolas Maduro se nada da će sakupiti 10 miliona potpisa svojih građana i da će ih donijeti Obami u Panamu, kojima će od američkog predsjednika tražiti uklanjanje sankcija SAD sedmorici venecuelanskih zvaničnika koji se terete za teška kršenja ljudskih prava i nasilje nad opozicionim demonstrantima.

Naftom bogata Venecula ima mnogo prijatelja na ovom samitu i druge latinoameričke države kritikovale su tu odluku, kojom je Karakas, takođe, okvalifikovan kao sigurnosna prijatnja po SAD.

Predsjednik Obama je pak pokušao da smanji tenzije sa Karakasom uoči samita izjavivši, ipak, da SAD ne doživljavaju Venecuelu kao prijetnju po njihovu bezbjednost.

"Ali, mi ostajemo veoma uznemireni zbog pokušaja vlasti Venecule da pojača zastrašivanje svojih političkih oponenata", rekao je američki predsjednik za španske medije.

  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG