Dostupni linkovi

Susret Jahjage i Nikolića dogovoren, ali nije upisan u kalendar


Atifete Jahjaga i Tomislav Nikolić
Atifete Jahjaga i Tomislav Nikolić
I u Beogradu i u Prištini nezvanično je potvrđeno da će uskoro, krajem februara ili početkom marta doći do susreta dva predsednika Kosova i Srbije, Ahtifete Jahjage i Tomislava Nikolića. To je najpre najavio savetnik predsednice Kosova Ramuš Tahiri, a zatim i skupštinski funkcioner Srbije Milovan Drecun.

U kalendaru predsednika Srbije Tomislava Nikolića za sada nije zapisan datum susreta sa predsednicom Kosova Ahtifetom Jahjagom, rečeno nam je predsednikovom kabinetu uz dodatak da se ostaje pri stavu da će se, bude li došlo do tog sastanka na bilo čiju inicijativu, predsednik odazvati. U istom danu, međutim obično dobro obavešteni skupštinski funkcioner iz Napredne stranke, predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun potvrdio je da je usvajanjem Rezolucije o Kosovu stvoren neophodni okvir da se razgovori podignu na najviši nivo.

"Mislim da će taj susret otvoriti put gde će Beograd imati veću mogućnost da utiče na procese koji se odigravaju na Kosovu i Metohiji godinama unazad bez ikakve naše mogućnosti da nešto na tom planu menjamo“, izjavio je Drecun.

U Briselu su uzdržani, kao i uvek pre nego što stigne zvanična informacija. Maja Kocijančić, portparolka Ketrin Ešton, šefice evropske diplomatije nam je samo rekla: "Želeli bismo da do tog susreta dođe, ali ga ne mogu potvrditi."

Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju žali što su i ranije propuštene prilike za taj susret.

„Izgleda da ćemo imati pet sastanaka premijera pre nego što će doći do sastanka predsednika Srbije i Kosova. To je jedna anomalija, tu nema logike, barem po meni, i zato sam rekao da, nažalost, predsednik Srbije nije iskoristio ruku koju je pružala Crna Gora, konkretno predsjednik Vujanović, još u prošloj godini kada je organizovao samit predsednika država Zapadnog Balkana, kada je moglo usput doći i do prvog susreta Tomislava Nikolića i Atifete Jahjage. Nažalost, ta prilika je propuštena i ja se nadam da će biti popravljena što je moguće pre“, rekao je Kacin.

Politički kišobran

Susret predsednika Nikolića i predsednice Jahjage, kao i najavljeni susret potpredsednika Vlade Kosova Slobodana Petrovića sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i vicepremijerom Aleksandrom Vučićem deo je projekta Vašingtona i Brisela kojim oni pokušavaju da stvore politički kišobran za dijalog, kaže sociolog i dobri poznavalac kosovskih prilika Dušan Janjić.

„Ja sam siguran da će do takvog susreta doći, možda da bude privremeno odložen zbog događaja u Preševu. Mislim da se neće čekati više od mesec dana. Ovi susreti označavaju drugu fazu, fazu političkih dogovora", rekao je Janjić.
Sa protesta u Preševu zbog uklanjanja spomenika, 21. januar 2013.
Sa protesta u Preševu zbog uklanjanja spomenika, 21. januar 2013.

Kosovski analitičar Behljulj Bećaj smatra da taj susret, ako do njega dođe, neće imati veliku političku težinu s obzirom da je moć koncentrisana u Tačijevom, a ne Jahjaginom kabinetu.

„Mislim da je ovaj susret manje-više simboličkog karaktera nego što ima u smislu pomeranja, novih ideja u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije“, ocenjuje Bećaj.

Bećaj dalje smatra da je uklanjanje spomenika poginulim albanskim borcima u Preševu potez koji ne samo što dovodi u pitanju susret na predsedničkom nivou, već da može da vrati na početak i započeti dijalog. On misli da može doći do novih tema na pregovaračkom stolu.

“Možda će se otvoriti pitanje ujedinjenja Kosova Albanije,Preševa itd“, navodi Bećaj.

Nema osnova za takav scenario, pregovarački proces koji je započet biće nastavljen po briselskoj agendi, uveren je Dušan Janjić.

„Događaji u Preševu će imati uticaj na dijalog, ali neće sprečiti ni susrete, niti će sprečiti EU da pokuša da do kraja juna dovrši ceo proces“, kaže Janjić.

Da li je vest o predsedničkom susretu puštena baš sada kako bi smirujuće uticala na Albance čije se nezadovoljstvo sa juga Srbije prelilo na Kosovo u vidu nasilja na srpskim grobljima? Od političara na obe strane kojima je stalo da ne dođe do miniranja procesa normalizacije, očekuje se da budu u ovako delikatnom trenutku makar uzdržani. Ova najava susreta, ma koliko on bio samo simboličan, više je od toga.
XS
SM
MD
LG