Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nove suspenzije Srba iz KPS-a


Pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije na treningu blizu Prištine

Oko 150 pripadnika Kosovske policijske službe srpske nacionalnosti iz regiona Prištine suspendovano je do daljnjeg nakon što su odbili da nastave sa radom pod komandom KPS-a. Prethodno su i srpski pripadnici KPS u regionu Gnjilana suspendovani.

Srbi iz KPS-s odbijaju poslušnost glavnoj komandi službe u Prištini, jer je to prema njima priznanje nezavisnog Kosova.


Zahtevi srpskih policajaca iz regiona Prištine da budu pod komandom UNMIK policije, a ne Kosovske policijske službe odbijeni su i nakon toga oni su suspendovani. Srpski pripadnici Kosovske policijske službe održali su u Gračanici sastanak sa UNMIK-om, koji je završen neuspešno.

Nakon toga, prema rečima portparola Kosovske policijske službe, Vetona Eljšanija, srpski policajci su suspendovani.

“Mi smo fleksibilni i možemo im omogućiti da rade u mestima odakle dolaze. Tu može biti nekih promena, ali ne i u komandoj hijerarhiji. To znači da postoji jasno definisana komanda i nema mogućnosti da sve ovo pređe na UNMIK,” kaže Eljšani.

Suspenzija važi do daljnjeg, nakon čega će biti sagledana situacija i preduzeti dalji koraci, a u međuvremenu policajci će primati plate. U petak su suspendovani srpski policajci u regionu Gnjilana.

Srbi odbijaju da rade pod komandom KPS-a, jer smatraju da time priznaju državu Kosovo. Oni kažu da žele da rade isključivo pod komandom UNMIK policije, na osnovu Rezolucije 12 44 SBUN. U Kosovskoj policijskoj službi ima 710 pripadnika srpske zajednice, a do sada njih 200 je suspendovano.

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Kosova, Zenun Pajaziti, prethodno je pozvao Srbe da se vrate u kosovsku policiju, poručujući da će se administracija UNMIK-a postepeno povlačiti, a vlast će preuzeti kosovske institucije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG