Dostupni linkovi

Suspenzije u SIPA-i: Politički obračun ili borba protiv korupcije


Pripadnici SIPA, ilustrativna fotografija

Suspenzije unutar Sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovine sve češće su vijest u bosanskohercegovačkim medijima. Da li se radi o političkim obračunima ili su stvoreni politički uslovi i da se sigurnosne agencije raščiste od nezdravih elemenata i koliko sve to može uticati na rad sigurnosnih agencija?

Jedna od udarnih vijesti ovih dana u Bosni i Hercegovini bila je suspenzija jedanaest visoko pozicioniranih službenika državne Agencije za istrage i zaštitu SIPA.

Oni su suspendovani u skladu sa odredbama Zakona o policijskim službenicima BiH, nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo istragu na osnovu anonimne prijave.

Istraga se, kako je saopšteno iz SIPA-e, odnosi na ispitivanje eventualne nezakonitosti prilikom unapređenja policijskih službenika u viši čin.

Direktor SIPA-e Perica Stanić o svemu je obavijestio ministra bezbjednosti Dragana Mektića koji je u izjavi banjalučkoj Alternativnoj televiziji izjavio da bi se ovo moglo odraziti na operativni rad Agencije.

Dragan Mektić
Dragan Mektić

„Da budem iskren, to u ozbiljnoj mjeri može uticati na operativni rad SIPA-e s obzirom da se radi o policijskim službenicima, i zbog činjenice da ova Agencija nije dovoljno popunjena. Krajem prošle godine jedva veći broj pripadnika SIPA-e je otišao u penziju i odraziće se to na operativnost", smatra Mektić.

O svemu su upoznati i članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH što nam je potvrdio i zamjenik predsjedavajući Zajedničke komisije, Borislav Bojić:

"Mi smo kao komisija za odbranu i bezbjednost u ostvarivanju parlamentarnog nadzora bili u SIPA-i. Zanimala nas je kadrovska popunjenost, osposobljenost iopremljenost Agencije. Dobili smo odgovor da je od strane Tužilaštva BiH pokrenut postupak protiv određenog broja visoko rangiranih službenika. Direktor nas je informisao da će u skladu sa zakonom preduzimati mjere kako bi ojačao SIPA-u i to je ono što je nas zanimalo", kazao je Bojić.

Sve ovo može baciti sjenku na aktivnosti SIPA-e i njen kredibilitet smatra stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić.

„Jedna neprijatnost kako za SIPA-u tako i za sve one koji očekuju da se njen rad zasniva na zakonu i na borbi protiv kriminala", objasnio je Ćeranić.

U medijima su se pojavile i spekulacije kako je ovdje možda riječ o obračunu sa kadrovima bivšeg direktora SIPA-e Gorana Zupca ili o nekom revanšizmu Tužilaštva BiH.

Međutim, Bojić je uvjeren da se ne radi se ni o kakvim političkim obračunima već da i ovaj slučaj potvrđuje političku opredjeljenost za borbu protiv kriminala i korupcije.

„To je kontinuiran posao i mislim da Komisija za odbranu i bezbjednost treba da redovno vrši parlamentarni nadzor, a oni koji rukovode ovim institucijama treba da odgovorno rade svoj posao u skladu sa zakonom. Na taj način će se stvoriti ove pretpostavke. Treba takođe da radimo više na stvaranju političke volje. Kod nekih ne postoji politička volja za borbu protiv kriminala i korpucije“, ocijenio je Bojić.

Da podsjetimo i druge sigurnosne agencije u BiH ove godine nisu bile imune od ovakvih slučajeva. Šest pripadnika Specijalne policije RS u januaru je uhapšeno zbog pljačke 600 hiljada maraka iz blindiranog vozila 22. septembra prošle godine na autoputu Banjaluka-Gradiška

  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    U periodu od 1997. do 2000. godine radio za više bosanskohercegovačkih i inostranih medija. Od 2000. godine radi u dopisnišvu RSE u Banja Luci.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG