Dostupni linkovi

Šušnica: Velikosrpski napad na praznike


Zgrada Predsjedništva BiH
Zgrada Predsjedništva BiH

Srđan Šušnica, kulturolog iz Banja Luke, za ‘Zašto?’ objašnjava zbog čega praznici kojima se obilježava državnost i nezavisnost Bosne i Hercegovine nisu postali zajednički za čitavu državu već se koriste kao sredstvo razdora između njena tri naroda.

  • Agresija

Nemam nikakavih nedoumica i dilema u pogledu toga zašto nemamo zajedničke simbole koji bi bili građanski i univerzalni.

Mislim da je razlog tome što je politika, ili tačnije politike, koje su devedesetih godina izvršile agresiju i kidisale na Bosnu i Hercegovinu -- na bh. identitet, državu, državnost, istoriju, njen način života -- još uvijek ne samo žive već su još uvijek vladajuće i još uvijek dominantne, i to naročito u Republici Srpskoj.

  • Država

Republika Srpska se za jedan jot nije odmakla, politički poredak ili režim za jedan jot se nije odmakao od Karadžićevih i Miloševićevskih politika i tendencija.

Oni su u Dejtonu legalizovani, što im je obezbjedilo dugovječnost i ubojiti arsenal protiv BiH kao takve, protiv bh. istorije, protiv formiranja državnopravnog identiteta njenih građana i protiv svih onih koji misle da BiH treba da ostane jedinstvena, cjelovita država i da se uredi kao demokratska, funkcionalna i decentralizovama država, ali ne po etničkim i vjerskim principima.

  • Pozicija

Sa druge strane, imamo i tu komponentu hercegovačko-kriminalnog političkog klana oko Dragana Čovića i hercegovačkog HDZ-a koji takođe na sve moguće načine kidiše na BiH.

Na svu sreću, njihova pozicija nije legalizovana u Dejtonu kao Republika Srpska, kao entitet, na čemu oni rade uveliko, svim silama se trude da se i ta pozicija legalizuje.

  • Zasjedanje

Nisam iznenađen zašto 22 godina poslije završetka rata BiH ne može da dobije svoje simbole, ne može da nađe neki okvir pravni, državni, javni univerzalni koji bi da kažem izrodio potrebu i nužnost da postoji jedan Dan državnosti.

Zna se koji je dan državnosti, zna se kada je BiH postala država -- postala je država na zasjedanju ZAVNOBIH-a i AVNOJ-a, Dan ustavnosti kada je dobila svoj ustav, Dan nezavisnosti kad je dobila svoju nezavisnost, dan međunarodnog priznanja i tako dalje.

  • Rat

Jedini dan oko kojeg se oni relativno slažu jeste taj Dayton, taj 21. novembar kada je okončan rat.

Međutim, neki vide Dayton kao datum u kojem su, legalizovali svoje zločine a drugi vide Dejton kao dan kada je prestao rat nauštrb BiH kao građanske države i zato se i to možda malo drugčije posmatra.

  • Spor

U Republici Srpskoj pod sadašnjom propagandom i indoktrinacijom Dodikovskog režima, poduprtog onom starom, ratnom, zločinačkom garniturom, koja je još uvijek prisutna u svim strukturama politike, bezbjednosti i biznisa u RS-u i poduprta ruskom političkom i ekonomskom podrškom stare mantre mantre iz devedesetih su na stazi i nikada neće priznati 1. mart, nikada neće priznati ni Dejton kao početak Republike Srpske.

Oni će negirati da je Republika Srpske stvorena u Dejtonu i da ova Republika Srpska u kojoj mi živimo nije Dejtonska već je to devetojanuarska Republika Srpska i zbog toga ćete imati taj spor.

To je jednostavno tako.

  • Ucjena

Okupacije BiH od strane velikosrpske ideologije još traje, ucjenjivanje BiH od strane velikohrvatske ideologije još uvijek traje.

Ja ne vidim kada će to prestati i na koji način demokratskim sredstvima to može prestati.

XS
SM
MD
LG