Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Od outsidera do svjetske zvijezde


Susan Boyle nastupa u emisiji Britanski talenti, 17. april 2009.

Od potpunog outsidera do svjetske zvijezde u samo 60 sekundi! Kratko bi mogla glasiti životna priča Susan Boyle, 47-godišnje Škotlandjanke koja učestvuje na natječaju Britanski talenti.

Opisivati izgled jedne žene uvijek vas može dovesti u situaciju da ne budete korektni, ne samo prema njoj, nego i prema pravilima lijepog ponašanja. Za Susan Boyle može se medjutim komotno reći da je potpuna suprotnost svemu što nam se desetljećima nudi kao “model” za lijepu i uspješnu ženu. Ona prvo ima duplo ili čak tri puta više godina nego i jedna druga koja se pojavljuje na inim takmičenjima širom svijeta. Ima i najmanje 50 posto kilograma više od pomenutih. Ne nosi “markiranu” odjeću, nije našmikana, a frizura joj je, najblaže rečeno, iz priče “evo sad ću ja odmah oprati kosu ne bi li je malo popravila”. Pa ipak ta i takva žena u samo nekoliko je sekundi potpuno izbrisala sliku svojim glasom.

Kada se pojavila na pozornici u Glasgowu (Škotska), publikom se prolomio smijeh. Čak ni članovi žirija, iskusni medijski ljudi, nisu skrivali svoje zaprepaštenje i podsmijeh. Na pitanje – otkud ona tu? Susan je prosto odgovorila da joj se do sada nije ukazala prilika za nastup. Tako je naime objasnila svoje pozno javno pojavljivanje. Nezaposlena srednjovječna žena počela je pjevati i … podsmijeh je zamijenio osmijeh odobravanja, i potpuni šok.

U interview-u za čuveni CNN show Larry Kinga, na njegovo pitanje – je li se ljutila na ljude koji su je ismijali?, prostoduđno je odgovorila: “Ne, bili su izvan mog vidokruga!”

U istoj je emisiji dobila i javno izvinjenje Pierce-a Morgan-a, jednog od članova žirija.

“Nikada nisam čuo takav glas od nekoga od kog nikada ne bih očekivao, dugujem vam izvinjenje. Nismo vas tretirali s poštovanjem koje zaslužujete”,
kazao je Morgan koji danas procjenjuje da je Susan apsolutni favorit “Britanskog talenta”.

Nakon što je u Glasgowu utihnuo i posljedni ton pjesme, koja usput budi rečeno govori o snovima, salom se prolomio frenetčan aplauz. Susan je s pozornice ispraćena sa “standing ovation”. Ona sama kaže: “Bilo je divno, fantastično!”. Priču o ispunjenju sna na You Tube-u u samo 24 sata vidjelo je 30 miliona ljudi

Želite li pogledati video i čuti glas Susan Boyle, učinite to ovdje.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG