Dostupni linkovi

Suradnja oporbe bez strančarenja?


Hrvatski Sabor

Tri opozicijske stranke lijevog centra - Socijaldemokrati, Narodnjaci i Istarski demokratski sabor - inicirale su suradnju za koju vjeruju da može dovesti do pobjede na, po njihovom sudu, skorim izvanrednim parlamentarnim izborima. O čemu se radi, i kakva je perspektiva ovog okupljanja?

Mi smo spremni za suradnju, a pozivamo i druge da nam se pridruže - poručeno je sa neslužbene večere oporbenih čelnika pred neko veče u Kastavu u Istri.

Predsjednik oporbene Socijaldemokratske partije Hrvatske, Zoran Milanović:

Zoran Milanović
"Glavni povod sastanka bio je razgovor o hrvatskoj budućnosti i o onome, što vjerujemo, da nas čeka, a to su prijevremeni parlamentarni izbori, kada god oni bili. Obzirom da se nalazimo u jako teškoj situaciji, kada perspektive nema, i da ne znamo što će biti za dva mjeseca, ili za pola godine, mi za preuzimanje odgovornosti moramo biti spremni odmah. SDP smatra da je spremna, ali treba nas više, ne možemo sami."


Sada je ključni zadatak stranaka pripremiti prostor za buduću pobjedu na parlamentarnim izborima, komentirao je predsjednik Hrvatske narodne stranke, Radimir Čačić.

Treba pripremiti programe za izlazak iz krize i novi razvoj i treba uputiti jasnu poruku glasačima Liberala i Hrvatske seljačke stranke, dviju stranaka bez kojih HDZ ne bi sada imao većinu i o kojima će, vjerojatno, ovisiti i formiranje buduće postizborne većine:

Radimir Čačić , Foto: Enis Zebić
"Dobrodošli su, ali uz jasne uvjete. Terete oko vrata i oko nogu buduća Vlada ne treba."


Na sljedećem sastanku za mjesec dana već bi trebalo artikulirati zajednički program - najavljuje predsjednik Istarskog demokratskog sabora, Ivan Jakovčić:

"Atmosfera je bila takva da je svima jasno da je odgovornost prema građanima tako velika, da nemamo pravo dozvoliti nikakvo strančarenje, nego treba stvoriti jedno zajedništvo. Mislim da je to prepoznato i da će to biti naša platforma narednih mjeseci."

Seljačka stranka i Liberali sebe vide sa HDZ-om

Atmosfera je bila takva da je svima jasno da je odgovornost prema građanima tako velika, da nemamo pravo dozvoliti nikakvo strančarenje, nego treba stvoriti jedno zajedništvo.

Vladajuća stranka za sada nema komentara na ovu inicijativu, dok HDZ-ovi sateliti - Seljačka stranka i Liberali - odbijaju bilo kakvu pomisao na suradnju sa lijevim centrom. Mi sebe vidimo zajedno sa HDZ-om koji je naš partner i u Europskoj pučkoj stranci, kaže predsjednik Hrvatske seljačke stranke, Josip Friščić:

"Te dvije stranke su prirodni partneri na desnom centru, ali sigurno je i to da partnerstvo ovisi i o programu, i o ciljevima koji se dogovaraju. Bilo kakvih promišljanja, kada je riječ o HSS-u, za mijenjanje partnera nije bilo."

Predsjednik Hrvatske socijalno-liberalne stranke, Ivan Čehok, ne vjeruje u uspjeh oporbene inicijative jer su, kaže, nesposobni za suradnju:

Po svim evropskim državama, koje su u krizi, na lokalnim izborima je uvijek oporba pobjeđivala. To se kod nas nije dogodilo upravo zato jer je razjedinjena.
"To se vidjelo i na ovim lokalnim izborima. Iskreno sam očekivao da će oporba pomesti stranke vladajuće koalicije. Po svim evropskim državama, koje su u krizi, na lokalnim izborima je uvijek oporba pobjeđivala. To se kod nas nije dogodilo upravo zato jer je razjedinjena. Vidite da se Milanović i Čačić nisu uspjeli dogovoriti u Zagrebu, niti u mnogim gradovima i županijama."

Davor Gjenero

Govoreći o perspektivi novostvorene koalicije, politički analitičar Davor Gjenero kaže kako aktualna Vlada morati povući ozbiljne poteze, za koje će snositi socijalne i političke troškove, pa će nastojati što dulje odgađati izvanredne izbore:

"Sve stranke vladajuće koalicije bitno će lošije stajati u javnosti krajem ove godine, nego što stoje danas, iz logike procesa. Pitanje je imaju li snage održati koaliciju u punom mandatu? Ako im to uspije, onda imaju i vremena za nekakav socijalni oporavak, za odgovor na nekakav rast. A ako nemaju, onda će doista ovoj koaliciji, koja se sada stvara, vlast spast u ruke poput kruške."
XS
SM
MD
LG