Dostupni linkovi

Supruzi zatvorenog novinara RSE dve godine zatvora u Belorusiji


Darja Lošik, supruga zatvorenog novinara RSE, takođe osuđena na zatvor.
Darja Lošik, supruga zatvorenog novinara RSE, takođe osuđena na zatvor.

Sud u gradu Brestu na zapadu Belorusije osudio je Darju Lošik, suprugu zatvorenog novinara Radija Slobodna Evropa (RSE) Ihara Lošika, na dve godine zatvora pod optužbom za omogućavanje ekstremističkih aktivnosti.

Sudija Okružnog suda u Brestu Nikolaj Griharovič izrekao je presudu 19. januara, dan nakon početka suđenja.

Tužilaštvo je saopštilo da optužba protiv Darje Lošik proizilazi iz intervjua koji je dala poljskoj televiziji Belsat, koju je Minsk zvanično označio kao ekstremističku grupu, u kojem se ona "pozicioniralla kao supruga 'političkog zatvorenika'."

"Iznela je ličnu negativnu ocenu pravosudnih organa. Takođe je rekla da njen suprug nije počinio krivična dela i da je nezakonito osuđen. Pozvala je rođake drugih osuđenih da slede njen primer", saopštilo je tužilaštvo.

Darja Lošik je uhapšena u oktobru nakon što je policija pretresla njenu kuću.

Četvorogodišnja ćerka Paulina, trenutno je kod Darjinih roditelja.

Sjedinjene Države su pozvale na momentalno i bezuslovno puštanje Darje Lošik na slobodu, dok je predsednik Radija Slobodna Evropa Džejmi Flaj takođe zahtevao njeno oslobađanje osudivši njeno pritvaranje.

Ihar Lošik je u decembru 2022. osuđen na 15 godina zatvora po nejasnim optužbama.

Suprug prognane beloruske opozicione liderke Svetlane Cihanouske, Sergej Tsihanovski, kao i još četvorica blogera i opozicionih političara i aktivista, osuđeni su u to vreme na duže zatvorske kazne zajedno sa Lošikom.

Lošik i drugi optuženi su insistirali da je postupak protiv njih politički motivisan.

XS
SM
MD
LG