Dostupni linkovi

Međunarodna supervizija za Distrikt Brčko se nastavlja


Zasjedanje Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH, Sarajevo, maj 2012.
Zasjedanje Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH, Sarajevo, maj 2012.
Supervizor za Brčko Distrikt Roderick Moore suspendovao je svoju funkciju. Ured za provođenje konačne odluke o Brčkom zatvara se do 31. avgusta, ali supervizija ovim nije okončana. Ove odluke u srijedu je je, nakon dvodnevnog zasjedanja, podržao Upravni odbor za implementaciju mira u BiH.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u BiH pozdravio je izjavu supervizora da je postignut znatan napredak u Brčkom. Upravni odbor podržao je takođe odluku o zatvaranju Ureda za provođenje konačne odluke o Brčkom do 31. avgusta.

Istovremeno, podržana je odluka supervizora za Brčko Rodericka Moore-a da suspenduje svoju funkciju. Međutim, kako je pojasnio sam Moore, supervizija za Brčko se nastavlja.

„Kancelarija za provođenje konačne odluke u Brčkom, koja se nalazi u Brčkom, se zatvara. Zatvaranje će biti izvršeno najkasnije do 31. avgusta ove godine. Suspendujem svoej funkcije kao supervizor, a nadležnost za Brčko će se sada više nego ikad biti čvrsto u rukama lokalnih organa vlasti i građana Brčkog. Supervizor će, međutim, i dalje nastaviti da postoji kao pravni subjekt sa svim ovlašćenjima. I Tribunal za Brčko će nastaviti da postoji. Supervizor će i dalje biti nadležan da obavijesti Tribunal kada budu ispunjeni uslovi za njegovo zatvaranje, kao što je to definirano konačnom odlukom“, naveo je Moore.

Roderick W. Moore
Roderick W. Moore
Suprevizor za Brčko dodao je da je dužan da kaže da je protiv njegove odluke u Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira u BiH bila turska delegacija.

„Odluka o zatvaranju Ureda supervizora u Brčkom i suspenziji supervizije zasniva se na impresivnim rezultatima koji su postignuti zahvaljujući građanima i institucijama Brčkog tokom proteklih 15 godina. To uključuje i uspostavljanje multietničkih institucija, visoku stopu povratka izbjeglica, integrisani sistem obrazovanja i uspostavljanje temelja za potpunu reintegraciju lokalne društvene zajednice u Brčkom ubuduće“, naveo je Moore.

Roderick Moore je nakon sjednice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH kazao da je međunarodna zajednica uvjerena da lokalne vlasti imaju institucionalne kapacitete i političku volju da rade u službi građana Brčkog:

„Međunarodna zajednica ostaje u potpunosti opredijeljena da pomaže Distriktu Brčko. Nastavićemo i dalje da pomažemo Distriktu da učestvuje u aktivnostima u BiH na punoj evropskoj i evroatlantskoj integraciji. Upravni odbor PIK-a će biti uključen u praćenje i osiguravanje razvoja u Brčkom, takođe. I OSCE i EUFOR će i dalje biti prisutni na terenu Brčkog. Pored toga, Delegacija EU će otvoriti ured u Distriktu u narednim mjesecima“, kazao je Moore.

Na kraju na direktno pitanje šta praktično znači da će supervizor biti i dalje pravni subjekt, odnosno da li će i dalje ostati suprevizor, Roderick Moore je odgovorio:

„Odgovor je DA na to pitanje. To nije odluka da se okonča režim supervizora. Pravno govoreći, ja sam i dalje supervizor.“
XS
SM
MD
LG