Dostupni linkovi

Super utorak: Pobeda Romnija u pet saveznih država


Bivši guverner Masačusetsa i kandidat za republikansku predsedničku nominaciju Mit Romni pobedio je na preliminarnim izborima u pet od deset država u okviru "super utorka" na kojem Republikanci u 10 država glasaju za svoje kandidate, od kojih će jedan biti protivkandidat Baraku Obami na predsedničkim izborima u novembru.

Još se čekaju glasovi sa Aljaske, obzirom da je zbog vremenske razlike, u toj državi glasanje počelo kasnije.

Romni je veoma tesno, sa nekoliko hiljada glasova razlike u odnosu na Rika Santoruma, pobedio i u Ohaju, koji se smatra presudnom državom na izborima u Americi.

Romni je i pored tesne pobede u toj državi, uz pobede u Masačusetsu, Virdžiniji, Vermontu i Ajdahu, uspeo da poveća broj delegata i još više se odvoji od svojih protivkandidata. Prema podacima koje je objavio BBC, Romni vodi za svega jedan odsto ispred Santoruma (Romni 38 %. Santorum 37%).

Ohajo ima simboličku vrednost jer nijedan republikanski kandidat koji je kasnije izabran za predsednika nije izgubio u toj državi u okviru “super utorka”

Kako javlja BBC, Santorum je osvojio Oklahomu, Severnu Dakotu i Tenesi.

U međuvremenu Njut Gingrič je proglasio pobedu u državi koju je dve decenije predstavljao u kongresu – Džordžiji – dok se pobedi u Aljasci nada četvrti kandidat Ron Pol.

Na izbornom skupu u Bostonu Romni je najavio konačno osvajanje nominacije.

“Noćas prebrojavamo delegate za konvenciju i situacija je dobra. Takođe brojimo dane do novembra i to izgleda još bolje. Sa vašim glasom u Masačusetsu i pobedom stićićemo do Bele kuće.”

Njegov glavni protivknadidat Santorum rekao je pristalicama u Ohaju da želi da vrati moć glasačima.

“Večeras je jasno da smo, uprkos svemu, pobedili na izbornim trkama širom zemlje, kada su mislili da sam gotov. Stalno se vraćamo. Učestvujem u ovoj trci ne zato što očajnički želim da budem najmoćniji čovek u ovoj zemlji, već zato što tu moć želim da vratim vama", istakao je.

Vrh Republikanske partije brine apatija birača koji nisu oduševljeni kandidatima koji se bore za predsedničku nominaciju, a prema sadašnjem razvoju situacije, preliminarni izbori bi mogli da se produže duboko u leto, dok neko od kandidata ne dobije potrebnih 1144 delegata.

Takav scenario bi odgovarao Obami, koji bi na taj način sačekao početak jeseni i nekoliko meseci kampanje protiv republikanskog kandidata koji bi tek izašao iz trke sa svojim stranačkim kolegama.

U ovom trenutku Romni ima osvojenih 314 delegata, Santorum 138, Gingrič 93 i Pol 60 delegata.

Republikanci su glasali u čak 10 saveznih država. Odlučivalo se o 419 delegata od ukupno 1.144 koliko je potrebno za pobedu na završnoj stranačkoj konvenciji koja se održava krajem avgusta kada će biti poznat suparnik Baraku Obami.
XS
SM
MD
LG