Dostupni linkovi

Suparnički čelnici u J. Sudanu formirali novu vladu


Riek Machar i Salva Kiir Mayardit u Jubi
Riek Machar i Salva Kiir Mayardit u Jubi

Južni Sudan u subotu je otvorio novo poglavlje u svojim krhkim naporima izlaska iz građanskog rata kada su suparnički čelnici oformili koalicijsku vladu za koju su se mnogi posmatrači pomolili da potraje i ovaj put, javlja Associated Press (AP).

Dan nakon što je predsjednik Salva Kiir raspustio prethodnu vladu, opozicioni čelnik Riek Machar položio je zakletvu kao njegov zamjenik, u aranžmanu koji je dva puta propadao u borbama tokom građanskog rata u kome je ubijeno skoro 400.000 ljudi.

Najmlađa svjetska država zahvaćena je građanskim ratom u 2013. nakon stjecanja nezavisnosti od Sudana, kada su se sukobile pristalice Kiira i Machara. Brojni pokušaji na postizanju mira su propali, uključujuči i sporazum po kome bi se Machar vratio kao potpredsjednik u 2016. - da bi odmah nakon toga napustio zemlju u jeku novih borbi.

Intenzivni međunarodni pritisak je uslijedio nakon posljednjeg mirovnog sporazuma u 2018. Papa Franjo je u dramatičnoj gesti ljubio noge Kiiru i Macharu u prošloj godini kako bi ih privolio da ostave po strani svoje nesuglasice.

Današnja ceremonija počela je uručivanjem te fotografije dvojici čelnika kako bi ih podsjetila na mirovne napore.

Kako navodi AP, ogorčenje u Sjedinjenim Državama, najvećem pojedinačnom donatoru Južnog Sudana, i u ostalim zemljama raslo je dok su Kiir i Machar u prošloj godini probili dva roka za poduzimanje ključnih koraka ka formiranju koalicijske vlade. Manje od sedmicu dana prije isteka roka u subotu, oni su, ipak, učinili ključni ustupak.

Kiir je objavio "bolnu odluku“ o politički osjetljivom pitanju broja saveznih država, a Machar je pristao da Kiir preuzme nadležnost za njegovu sigurnost. Oni su u četvrtak objavili kako su pristali da oforme vladu koja će predvoditi zemlju do izbora u roku od tri godine – u prvom glasanju od stjecanja nezavisnosti, prenosi Associated Press.

XS
SM
MD
LG