Dostupni linkovi

Svemirska oluja 2013. oštetiće život na Zemlji


Erupcije na sunčevoj površini, mart 2010
Erupcije na sunčevoj površini, mart 2010
Solarne baklje iz ogromne oluje u svemiru mogle bi uzrokovati uništenja na našoj planeti upozorili su iz Američke svemirske agencije (NASA).

Prikupio: Rinko Golubović

Vazdušni prevoz, internet, radio, televizija, elektronski i navigacijski uređaji i sateliti mogli bi prestati raditi, kada za nekoliko godina sunčeva vrelina dostigne svoj maksimum.

Naučnici NASA-e vjeruju da bi Zemlju mogao pogoditi neočekivan nivo radijacije, kad se Sunce "probudi iz dubokog sna", što bi moglo biti oko 2013. godine, piše Daily Telegraph.

Jedna veća oluja mogla bi donijeti 20 puta veću štetu od one koju je uzrokovao uragan Katrina.

"Znamo da to dolazi, ali ne znamo koliko loše će biti",
rekao je doktor Richard Fisher, direktor NASA-inog odjela za heliofiziku.

"Poremetiće komunikacijske uređaje, kao što su sateliti i sprave za automatsku navigaciju, utjecati na putovanje avionima, bankarski sistem, kompjutere, sve što je elektonsko. Prouzrokovaće probleme svijetu."


Doktor je dodao da će velika područja na Zemlji ostati bez struje, a da će za saniranje nastale štete trebati mnogo sredstava i vremena.

Upozorenja su izgovorena i na prošlosedmičnoj konferenciji o vremenskim prilikama u svemiru, a koja je održana u Washington DC-u.

Fisher (69) tvrdi da će olujom Sunce dostići temperaturu od preko 5.500 C. U kombinaciji sa pojavom maksimalnog broja sunčevih pjega, koje eruptiraju i u svemir šalju nabijene čestice, upravo 2013. stvorit će se ogroman nivo zračenja.

NASA-in stručnjak savjetuje da se kreiraju sigurnosne kopije sistema, te dodaje da imamo dovoljno vremena da se pripremimo.

Lansiran satelit za promatranje Sunca

Satelit Picard za promatranje Sunca u utorak je uspješno lansiran s rusko-ukrajinske lansirne rampe Dnjepr na kozmodromu Jasnij, na jugu Rusije, s dva satelita Mangom i Tangom, iz švedskog programa Prizma, saopštilo je francusko središte za svemirska istraživanja CNES.

Nakon lansiranja i odvajanja pogonske rakete počele su operacije postavljanja satelita u orbitu na visini od 725 km i provjere svih uređaja, ističe CNES.

Picard će bez prekida promatrati Sunce kako bi pridonio boljem upoznavanju unutrašnje strukture naše zvijezde i uticaja njenih promjena na klimu na Zemlji.

CNES je konstruisao mikrosatelit u saradnji s CNRS-om (Državni centar za naučna istraživanja) i belgijskom i švicarskom svemirskom agencijom.

Satelit je dobio ime po francuskom astronomu iz XVII. st., opatu Jeanu Picardu koji je prvi tačno izračunao promjer Sunca.
XS
SM
MD
LG