Dostupni linkovi

Sumnje zbog rekordnog broja pomilovanja


Jedan od zatvora u Crnoj Gori, foto: Savo Prelević
Nakon što je i najnoviji izvještaj Savjeta Evrope pokazao da se Crna Gora nalazi u vrhu po broju pomilovanja osuđenika, treba li provjeriti osnovanost tih pomilovanja. Postoji li sumnja u regularnost odlučivanja, s obzirom da je u Crnoj Gori tri puta više donijeto odluka o pomilovanju nego u susjednoj Hrvatskoj, a slično je i u poređenju sa Srbijom.

Više mjeseci unazad dio nevladinog sektora, medija i opozicionih stranaka u najmanju ruku ocjenjuje nelogičnim da u toku jedne godine predsjednik Crne Gore Filip Vujanović pomiluje 142 osuđene osobe, mnogo više nego što su akt milosti prema osuđenicima učinili predsjednici država regiona. Prema objavljenim podacima Vujanović je 2012. godine pomilovao 142, a predsjednik Hrvatske 54 osuđenika.

Prema zvaničnoj statistici, 2011. godine Vujanović je dao milost 91 osuđeniku, a Josipović 31. U poređenju sa Srbijom, u toj zemlji je za osam godina pomilovano 198 osoba, dok je u Crnoj Gori za pet godina akt milosti učinjen prema 340 osuđenika. I u posljednjem izvještaju Savjeta Evrope je konstatovano da se Crna Gora se nalazi u vrhu po broju pomilovanja, zajedno sa Jermenijom, Azerbejdžanom, Kiprom, Gruzijom i Austrijom.
Velizar Kaluđerović
Velizar Kaluđerović

Činjenica je da dio nevladinog sektora već duže vrijeme zahtjeva od kabineta predsjednika da dostavi spisak pomilovanih osoba i izražavaju sumnju u motive za toliki broj pomilovanja. Velizar Kaluđerović poslanik Socijalističke anrodne partije pojašnjava svoje sumnje u motive donošenja velikog broja odluka o pomilovanju.

"Naravno da vidimo problem i prepoznajem da imamo puno razloga za sumnju šta su motivi za toliki broj i procenat pomilovanja u odnosu na broj osuđenih lica i ukupni broj stanovnika u Crnoj Gori. Mislim da se daje taj akt državne milosti, jer vlast pribjegava tim aktima prvenstveno nekom političkom kalkulacijom da će iz toga politički profitirati partija ili partije na vlasti. Kada govorimo o tim aktima tačno je da ih u konačnom donosi šef države i, ako su tačni navodi koji se saopštavaju i koji se daju medijima da za svaki akt pomilovanja predsjednik ima pozitivan stav ministarstva i drugih komisija koje su nadležne za donošenje takvog akta onda to ukazuje da se radi o sinhornizovanim aktivnostima ljudi iz vrha DPS-a", kaže Kaluđerović.

Problematične odluke

Slučaj nekadašnjeg pomilovanja Dragana Dudića Frica poslovnog partnera braće Šarić je jedan od onih koji pobuđuju sumnju u regularnost i motive pomilovanja, kaže poslanik Pozitivne Zoran Miljanić. On očekuje da javnosti bude dat nauvid spisak pomilovanih.

"Interesantno je i slažem se da se radi o jednom velikom broju pomilovanja, pogotovo kada se ima u vidu broj stanovnika Crne Gore i kada se ima u vidu broj osuđenih lica i da je to stvarno velika cifra. Mi smo u svakom slučaju za to da se u javnosti objavi tačan broj lica i spisak pomilovanih lica i da jednostavno zbog toga što je predsjednikova posljednja, što bi se reklo, znači da se ne može poslije toga djelovati, ali ipak javnost treba da zna zašto su i pod kojim okolnostima pomiliovana određena lica i da li je predsjednik vodio računa o tome šta potpisuje", navodi Miljanić.
Filip Vujanović
Filip Vujanović

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović odbija da objavi imena pomilovanih, ali je do sada objavio broj i strukturu. Prema tim podacima od strane Ministarstva pravde Predsjedniku Crne Gore je dostavljeno na odlučivanje 310 molbi za pomilovanje osuđenih lica. U 142 slučaja predsjednik je donio odluke kojim je uvažio molbe za pomilovanje osuđenih lica, pri čemu je u svim slučajevima postojao pozitivan predlog Ministarstva pravde prema opravdanosti tih molbi za pomilovanje. Od naznačenog broja uvaženih molbi za pomilovanje predsjednik Crne Gore je izrečene zatvorske kazne zamijenio uslovnom osudom u 46 slučajeva, u 42 slučaja zatvorske kazne su zamijenjene novčanom kaznom, u 48 slučajeva Vujanović je djelimično oslobodio od izvršenja kazne zatvora osuđena lica.

Da se radi o problematičnim odlukama, Velizar Kaluđerović navodi slučaj kada je nedavno Vlada pozitivno odgovorila na zahtjev osuđenika o amnestiji:

"Umjesto da je vlada sama, kao osnovni predlagač zakona presavije tabak i predloži jedan takav zakon skupštini i omogući poslanicima da se o njemu izjasne oni se izjašnjavaju o inicijativi osuđenih lica da je to pozitivno i da bi dobro bilo da se jedan takav zakon donese. Da li da iz svega toga ja zaključujem sa razlogom, da je bila jako izražena politička podrška osoba koje su u pritvoru i osuđenika i DPS-u na parlamentarnim izborima i njihovom kandidatu na posljednjim predsjedničkim izborima? Tu ja vidim uzročno posljedičnu vezu u odnosu na problematiku o kojoj govorimo".
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG