Dostupni linkovi

Sumnje i nedoumice oko projekta "Skoplje 2014"


Lokalni izbori u Makedoniji su prošli, a ono što se događalo i još uvek se događa u skopskoj opštini Centar, ostaje jedna od top tema u medijima. Najpre u prvom krugu glasovi su se brojali skoro tri dana, a kada je nakon drugog kruga bilo saopšteno da je kandidat opozicije Andrej Žernovski pobedio, usledile su žalbe, prigovori, pa se išlo na preglasavanje, na kome je on ostvario još ubedljiviju pobedu.

Opozicija je sve vreme upozoravala da se u Centru dešavaju mnoge neregularnosti, a dok se odvijao izborni proces, paralelno su se postavljale desetine spomenika u okviru projekta “Skopje 2014”. Inače, prema mnogim analitičarima, upravo ovaj projekat je bio glavni razlog što je vladajuća koalicija predvođena VMRO DPMNE izgubila izbore u centralnoj skopskoj opštini, jer se preteralo sa postavljanjem spomenika i izgradnjom raznih skupih objekata.

Čašu je prelio početak radova na garaži, zbog koje je isečeno desetine drveća i uništen park u centru grada. Grupa nezadovoljnih građana je sprečila građevince da nastave rad, a novi gradonačelnik Centra Žernovski je proglasio moratorium na projekat “Skopje 2014”, odnosno na sve aktivnosti koje su u nadležnosti ove opštine.

On je reagovao i na rekonstrukciju zgrade Vlade, kao i one gde se nalazi sedište VMRO DPMNE, koje su počele tih dana

"Finansijske službe će morati da vide šta se događa, kakva je dozvola i procedura za ove zgrade i uopšte za sve aktivnosti koje se u ovom trenutku izvode. Mora se konstatovati uloga, umešanost, a ona je naravno dominantna, zbog detaljnih urbanističkih planova opštine Centar", rekao je on.

Na ovu odluku pismeno je reagovala vladajuća VMRO DPMNE, koja je insistirala da Žernovski izvrši kontrolu, jer je sve građeno prema zakonima.

Ministarstvo kulture, u čijoj je nadležnosti više objekata iz projekta “Skopje 2014”, i dosadašnji gradonačelnik Centra Vladimir Todorović, odmah nakon završetka izbornog procesa, održali su pres konferenciju sa izjavom o potrošenom novcu u okvirima projekta. O izjavama Žernovskog, ministarka Elizabeta Kančeska Milevska je rekla:

"Mi se ne bojimo nikakve revizije. Evo i mi, kao ministarstvo kulture, sami smo zatražili reviziju od Državnog zavoda za reviziju i ona je dostupna javnosti i zaista mi je drago što nije bilo nikakvih primedbi o procedurama", izjavila je ministarka.

Na pres konferenciji je rečeno da sve što je do sada izgrađeno košta oko 207 miliona evra, od kojih je za spomenike potrošeno 55 miliona. Opozicija smatra da je u ovom projektu potrošeno preko 500 miliona evra, podsećajući da je vlada u početku tvrdila da će sve koštati oko 80 miliona.
XS
SM
MD
LG