Dostupni linkovi

Šulc ostaje pri izjavi o međusobnom priznanju Srbije i Kosova


Martin Šulc
Martin Šulc
Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc ostaje pri svojoj izjavi o potrebi međusobnog priznanja Beograda i Prištine za ulazak u EU, saopšteno je iz njegovog kabineta.

"U svojoj izjavi on je samo rekao ono što je očigledno. Predsednik vidi sudbinu i Kosova i Srbije kao budućih članica EU", citirao je Dojče vele pojašnjenje iz Šulcovog kabineta.

U saopštenju se dodaje da predsednik EP "ne želi da komentariše šta drugi govore o ovom pitanju".

Šulc je svoju izjavu dao juče nakon sastanka sa premierom Srbije Ivicom Dačićem, a demantovao ju je nekoliko sati kasnije evropski komesar za proširenje Štefan File, preciziranjem da nije reč o potrebi priznavanja, već normalizacije odnosa sa Kosovom.

Šulc je prvi evropski političar koji je pomenuo potrebu međusobnog priznanja Beograda i Prištine u procesu priključenja EU.

“Ovo je, kao što se lako da razumeti, trenutno jedno od najtežih i najdelikatnijih pitanja, kako za Srbiju i Kosovo tako i za Evropsku uniju. I upravo zbog toga smo trenutno očekivanja ograničili na otklanjanje tenzija i nasilja i obezbeđivanje mira. Za sada je to glavni cilj Evropskog parlamenta, ali je sasvim jasno da će na kraju procesa preduslov za učlanjenje u Evropsku uniju biti uzajamno priznanje”, rekao je Šulc.

"Naš cilj su mirni i održivi odnosi između dve države, što se u ovom trenutku ne čini kao lak cilj, ali je ostvariv", zaključio je Šulc.
XS
SM
MD
LG