Dostupni linkovi

Tuče poljskih i ruskih huligana, najmanje 15 povređenih


Poljski novinar je pretučen u sukobu huligana u Varšavi u utorak
Poljski novinar je pretučen u sukobu huligana u Varšavi u utorak
U sukobu ruskih i poljskih huligana u utorak u Varšavi najmanje 15 osoba je povređeno, a preko 180 je uhapšeno, nakon što su ruski navijači pokušali maršom da obeleže Dan Rusije u Poljskoj. Policija je morala da puca u vazduh i koristi vodene topove kako bi razdvojila sukobljene huligane.

Povorka oko 5.000 ruskih navijača u Varšavi, koji su u utorak proslavili Dan Rusije, završila je obračunom između poljskih i ruskih huligana pred utakmicu reprezentacija ove dve zemlje na Evropskom prvenstvu u fudbalu.

U međusobnim okršajima poljskih i ruskih huligana i napadima na policiju povređeno je 15 ljudi, koje je hitna pomoć prevezla u bolnice, a povređeno je i 10 policajaca, kazao je u sredu ujutro portparol prestoničke policije Maćej Kračinjski.

U treznilištima su noć provela 33 navijača, koji su bili suviše pijani da bi ostali na ulici.

Hapšenjima nije kraj, iako je policija do sada uhapsila 180 izgrednika, od toga 150 Poljaka, 20 Rusa, jednog Španca i jednog Mađara, saopštila je policija.

"Ne pamtim odavno da smo hapsili toliko ljudi i morali da intervenišemo na takav način", kazao je Kračinjski.

Oko 19 sati pojavila se informacija kako je jedna osoba smrtno stradala, međutim još uvek nema zvanične vesti o tome.




Policija se nekoliko puta sukobila s poljskim huliganima, a da bi ih odbila upotrebila je suzavac, vodeni top i gumene metke. U Varšavi je vladao doslovno haos.

Izgrede su provocirali kako Poljaci tako i Rusi, kazao je ranije poljskom radiju portparol varšavske policije Karčinjski dodavši da su "poljski huligani pokušali da napadnu marš ruskih navijača".

Na vesti o izgredima ruskih huligana i tučama s poljskim, u Varšavu je hitno krenuo savetnik ruskog predsednika Vladmira Putina, Mihail Fedotov.

"Stižu uznemirujuće informacije o sukobima navijača dve zemlje. Treba smiriti situaciju i ne treba dopustiti izgrede", kazao je Fedotov radiju Eho Moskve, javljaju poljski mediji.

Prvi napadi poljskih huligana započeli su oko 15 sati, kada je napadnuta manja grupica Rusa. S vremenom, kako se povorka približavala huligani su napali Ruse u jednom restoranu, a Rusi su odbili njihov napad. Međutim, do eskalacije nasilja nije trebalo dugo čekati. Poljaci su bacali boce i stolice na Ruse i napadali su ih na putu do stadiona.


Incidenti su se nastavili i u toku utakmice pred navijačkom zonom, u koju je pokušala da prodre grupa od nekoliko desetina poljskih huligana, ali je obezbeđenje uspelo da ih spreči, a specijalci poljske policije za rasturanje demonstracija napravili su zaštitni kordon.

Utakmica je završena nerešeno rezultatom 1:1. Rusija je povela golom Alana Džagoeva, a izjednačio je kapiten Poljske Jakub Blaščikovski.

Utakmica reprezentacija Poljske i Rusije unapred je proglašena velikim izazovom za snage reda, zbog čega su na ulicama Varšave u utorak vanredno pojačane mere bezbednosti, a u gradu je oko 6.000 policajaca, dok su situaciju iz vazduha pratili policijski helikopteri.

Moskva je decenijama kontrolisala Poljsku u vreme hladnog rata, a ovo istorijsko nasleđe ostavilo je trag na današnje odnose između dve zemlje i dva naroda.
XS
SM
MD
LG