Dostupni linkovi

Sukobi nastavljeni, Gadafi traži izlaz iz krize


Konvoj sa pobunjeničkim borcima sa znakom dobrodošlice gostima na ulazu u grad Brega, 04. april 2011.
Konvoj sa pobunjeničkim borcima sa znakom dobrodošlice gostima na ulazu u grad Brega, 04. april 2011.
Zvavnična Atina je saopštila nakon posete libijskog izaslanika da režim Moamera Gadafija želi okončanje sukoba sa opozicionim snagama.

S druge strane, Italija je priznala libijski opozicioni prelazni savet kao jedinog legitimnog predstavnika odbacujući Gadafijevu inicijativu kao nekredibilnu.

U međuvremenu, libijske snage su zauzele grad Brega na istoku zemlje.

Zamenik libijskog ministra spoljnjih poslova Abdelati Obeidi poručio je grčkom premijeru Jorgosu Papandreu da Libija želi okončanje sukoba, saopštili su u nedelju grčki zvaničnici.

Zamenik grčkog ministra inostranih poslova Dimitris Drukas:

"Iz onoga što nam je rekao libijski izaslanik, proizilazi da libijski režim traži rešenje. Neophodno je uložiti ozbiljan napor za uspostavljanje mira i stabilnosti u tom regionu, i Grčka će nastaviti da se angažuje u tom pravcu, nudeći usluge, i mi smo u kontaktu sa svim našim saveznicima i partnerima. Obavestićemo ih o ovom sastanku i grčkim idejama i predlozima“.

Obedia je iz Grčke otputovao na Maltu i u Tursku.

Papandreu je o krizi u Libiji u petak razgovarao sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, u subotu sa premijerom Katara, šeikom Hamadom bin Džabr Al-Tanijem i u nedelju sa turskim premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Al-Obeidi je u petak rekao za britansku televiziju da Gadafijeva vlada pokušava da ugovori razgovore sa SAD, Velikom Britanijom i Francuskom da bi se našao izlaz iz krize.

Al-Obeidi je marta bio uključen u pregovore sa Afričkom unijom.

Grčka tradicionalno ima dobre odnose sa Libijom i Gadafijem koga je Papandreu posetio prošlog leta.

Razdor među Gadafijevim sinovima

Pre sastanka Evropske unije o krizi u Libiji jedan libijski izaslanik
je marta posetio Atinu i razgovarao u Ministarstvu spoljnih poslova.

Italijasnki ministar inostranih poslova Franko Fratini izjavio je u ponedeljak u Rimu da njegova zemlja priznaje libijski nacionalni prelazni savet kao jedinu legitimnu instituciju.

Fratini se susreo sa šefom ovog tela za spoljne poslove Alijem Al-Isavijem. Povodom Gadafijeve diplomatske inicijative, Fratini je istakao da “predlozi nisu kredibilni i nije ih moguće prihvatiti.

Šef italijanske diplomatije je naglasio da ne treba isključiti mogućnost naoružavanja libijskih antivladinih snaga, ali da će to biti “krajnja mera”.

Libijski pobunjenici preuzeli su u ponedeljak kontrolu nad strateški važnim naftnim gradom Brega, a opoziciono Nacionalno veće odbacilo je bilo kakvu tranziciju vlasti u zemlji prema navodnom predlogu sinova libijskog lidera Moamera Gadafija, o kojem je ranije pisao “Njujork Tajms” (The New York Times).

Grčki premijer Jorgos Papandreu (desno), rukuje sa Gadafijevim ministrom spoljnjih poslova Adelaiti al Obedijem, u Atini, 03. april 2011.
Snage libijske opozicije ušle su u Bregu, koja je sedmicama poprište sukoba Gadafijevih snaga i pobunjenika, koji postepeno napreduju potpomognuti vazdušnim napadima zapadnih koalicionih snaga, javio je “Asošijeted Pres” (Associated Press – AP).

Pobunjenici su odbacili predlog Gadafijevih sinova da se uspostavi ustavna demokratija koja bi podrazumevala odlazak njihovog oca s vlasti, ističući da svi oni najpre treba da odu kako bi započeli diplomatski pregovori.

Prema rečima portparola Prelaznog nacionalnog saveta Šamsedina Abdelmule, ponašanje Seifa al-Islama od početka pobune 15. februara pokazalo je da on nije čovek koji može doneti promene.

"Ljudi misle da je on reformator, ali od početka revolucije on je pokazao svoje pravo lice, on je kopija svog oca", kazao je Abdelmula Pozivajući se na jednog neimenovanog diplomatu i jednog libijskog zvaničnika, list je preneo da bi tranziciju vlasti u Libiji vodio Gadafijev sin Saif el-Islam koji sa svojim bratom Sadijem "želi da unapredi i uvede promene u zemlji", ali bez oca.

Za sada nije poznato da li je libijski lider pristao na ovaj predlog koji podržavaju njegovi sinovi Saif i Sadi el Gadafi, ali je jedna njima bliska osoba rekla da je pukovnik, kako se čini, spreman da takav plan prihvati, preneo je „Frans pres“ (AFP).

"Njujork tajms" ocenjuje da ova ideja ukazuje na razlike koje duže vreme postoje između sinova libijskog lidera - dok su Saif i Sadi više naklonjenih privredi i politici u stilu Zapada, Kamis i Mutuasim se smatraju zagovornicima tvrde struje.

Turski brod dovezao ranjenike

Kamis Gadafi predvodi provladinu vojnu brigadu, dok se Mutuasim, savetnik za nacionalnu bezbednost, smatra Saifovim protivkandidatom za mesto budućeg libijskog lidera.

U međuvremenu, NATO je saopštio da će američka vojska u ponedeljak povući svoje borbene avione iz misija u Libiji i preuzeti ulogu pružanja podrške u sukobu u ovoj zemlji, javio je AP.

Borbene avione za izvođenje napada i operacije presretanja sada će osiguravati Velika Britanija, Francuska i druge članice NATO-a, rekao je jedan neimenovani zvaničnik Alijanse, a američka avijacija će i dalje biti na raspolaganju za slučaj potrebe pružanja pomoci saveznicima.

Pentagon je ranije saopštio da je SAD pristao na zahtev NATO-a da zbog vremenskih uslova do ponedeljka učestvuju u vazdušnim udarima koalicije u Libiji, dok je američka vojska prethodno planirala da okonča svoj angažman proteklog vikenda i čitavu operaciju prepusti Alijansi.

U međuvremenu, pogoršava se humanitarna situacija, o čemu svedoče ranjeni Libijci iz Misrate koji su evakuisani turskim brodom u nedelju.

Oni ističe da Gadafijeve snage ubijaju, pljačkaju i terorišu stanovnike ovog opkoljenog grada kome su vladine trupe prekinule snabdevanje hranom i energijom.

Brodu koji je trebalo da evakuiše 230 ranjeih, omogućeno je da pristane tek nakon četiri dana čekanja.

Savet bezbednosti bi trebalo da u ponedeljak razmatra situaciju u Libiji i evakuaciju ugroženih civila.

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG