Dostupni linkovi

Troje poginulo, stotine povrijeđenih u sukobima u Kairu


Kairo: Sukobi na glavnom trgu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00
Direktan link


Sabina Čabaravdić

Tri osobe su poginule a šet stotina je povrijeđeno nakon što su pristalice egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka u srijedu poslijepodne na najvećem kairskom trgu napale demonstrante koji devet dana traže njegov odlazak.

Američka administracija i vlade drugih zapadnih zemalja su osudile nasilje i pozvale Mubaraka do što prije počne proces demoratske tranzicije, ali to je Mubarakova vlada odbila. Privatno, neki američki zvaničnici su izrazili sumnje da vlada stoji iza nasilja.

Mubarakove pristalica, neki od njih galopirajući na konjima i kamilama, su napali demonstrante šipkama i bičevima dok je vojska stajala po strani na trgu Tahrir, odbivši pozive demnstranata za pomoć. Demonstranti su rekli da su napadači pripadnici policije u civilnoj odjeći.

Vojska je nakon toga na trgu rasporedila svoja vozila između dvije strana ali su sukobi nastavljeni međusobnim kamenovanjem i bacanjem Molotovljevih koktela na nekoliko lokacija u centralnom Kairu. Na trgu i u okolnom području su se čuli i pucnji.

Nakon što je pala noć, na trgu je ostalo oko 2.000 demonstranata koje su podigli nekoliko barikada od prevrnutih automibila i odvaljenih metalnih. Novoimenovani potpredsjednik Omar Sulejman ih je pozvao da se raziđu.

Češki novinar Milan Šima je u telefonskom intrevjuu za RSE iz Kaira rekao da je vidio stotine povrijeđenih ljudi. Nekima od njih pomoć je ukazivana u mobilnim ambulantama na trgu i oko trga.

"Ljudi bacaju kamenje jedni na druge i tuku jedni druge šipkama i palicama. Armija je okolo i za sada nije regovala protiv ijedne strane. Ali, imajući u vidu informacije sa kojima rapolažemo moguće je da će intervenisati u cilju uspostave reda. Situacija u Kairu postaje sve opanija i sa više tenzija," rekao je Šima.

"Moje kolege ovdje vidjele su povrijeđene i novinare. Imali su kravava lica. Mi smo uspjeli da pobjegenemo. Odjednom se atmosfera promijenila. Prije su ljuidi bili sretni i novinari koji su ovdje snimli su ih intervjuisali. Ali sada se atmosfera promijenila jer su pristalice Mubaraka protiv novinara. Oni pokušavaju da zaustave novinare da prate dešavanja i snime šta se dešava na ulicama," rekao je Šima.

Muhamed ElBaradei, vodeća ličnost opozicije i dobitnik Nobelove nagrade za mir, je pozvao vojsku da interveniše i spriječi nasilje.

Odgovor Ministarstva odbrane je bio da demonstranti trebaju otići svojim kućama.

Američka podrška slabi

Prije izbijanja sukoba, portparol moćne egipatske Armije Ismail Etman „savjetovao“ je Egipćanima da se vrate na posao:

"Poslali ste poruku, vaši se zahtjevi znaju. Snažno se trudimo da vam obezbijedimo sigurnost. Vaš odgovor mora biti težak i plodonosan rad našoj zemlji .“

Mubarak je u televizijskom obraćanju u utorak navečer uočio da njegova zemlja „prolazi kroz poteškoće“.

Obraćajući se naciji koja traži njegovu ostavku, 82-godišnji Mubarak je obećao da će odslužiti ostatak mandata i da nema namjeru napustiti Egipat.

"Hosni Mubarak koji govori danas ponosan na svoje uspjehe tokom godina u službi Egipta i njegova naroda. Borio sam se i branio svoju zemlju, njene interese i suverenitet. Tu ću i umrijeti“, kazao je još uvijek aktuelni predsjednik Egipta.

"Odlazi! Odlazi! Revolucija do smrti!“

Mubarakov istup na televiziji uslijedio je nakon razgovora s američkim izaslanikom koji je donio poruku američkog predsjednika Baracka Obame, koji mu je poručio da započne tranziciju ka demokratiji.

Glasnogovornik Bijele kuće Rober Gibbs je taj poziv ponovio u srijedu navečer:

"Sada znači sada," rekao je Gibbs.
XS
SM
MD
LG