Dostupni linkovi

EU poziva na momentalni prekid sukoba u Nagorno-Karabahu


Predsednik Nagorno-Karabaha Arajik Harutjunijan (u sredini) na sastanku sa komandantom Vojske odbrane Kamom Vartanjanom i drugim bezbednosnim zvaničnicima 1. avgusta

Evropska unija pozvala je na momentalni prekid neprijateljstava azerbejdžanskih i jermenskih snaga u regionu Nagorno-Karabah.

"Neophodna je deeskalacija, puno poštovanje prekida vatre i povratak za pregovarački sto radi traganja za rešenjima", naveo je portparol šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja.

Sukobi jermenskih i azerbejdžanskih snaga ponovo su u sredu izbili u Nagorno-Karabahu, formalno teritoriji Azerbejdžana čiji je veći deo pod kontrolom snaga etničkih Jermena, podržanih od vlade u Jerevanu.

Rusija je optužila Azerbejdžan za kršenje primirja u regionu Nagorno-Karabah, navodeći da njene mirovne snage, raspoređene u toj oblasti, nastoje da stabilizuju situaciju.

Ministarstvo odbrane Rusije je navelo da da "komanda ruskih mirovnih snaga, sa predstavnicima Azerbejdžana i Jermenije, preduzima korake za stabilizaciju situacije", prenosi Frans pres.

Sukobi između jermenskih i azerbejdžanskih snaga ponovo su izbili u sredu u regionu Nagorno-Karabah, gde su, kako se izveštava, poginula tri vojnika. Vojni zvaničnici Nagorno-Karabaha rekli su da su u napadima dronova koje su izvele azerbejdžanske snage ubijena dva njihova vojnika i ranjeno još 14 njih, prenosi AP.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je jedan od pripadnika te zemlje poginuo.

Lider separatista Nagorno-Karabaha, Arajik Harutjunjan, najavio je delimičnu vojnu mobilizaciju u sredu, što je dodatno podstaklo tenzije u regionu.

Jermenija i Azerbejdžan su u decenijama starom sporu oko Nagorno-Karabaha, koji se nalazi u okviru Azerbejdžana, ali je bio pod kontrolom etničkih jermenskih snaga koje podržava Jermenija otkako je tamo završen separatistički rat 1994. godine.

U sukobu u regionu 2020. poginulo je više od 6.600 ljudi. Posle šest nedelja intenzivnih borbi, mirovni sporazum uz posredovanje Rusije omogućio je Azerbejdžanu da povrati kontrolu nad velikim delovima Nagorno-Karabaha i okolnih oblasti koje su kontrolisali separatisti koje podržava Jermenija. Moskva je poslala oko 2.000 vojnika koje je nazvala mirovnim snagama u region.

Zvaničnici Jermenije i Azerbejdžana razmenili su krivicu za obnovljene sukobe u sredu. Napetosti se povećavaju na zajedničkoj granici dve zemlje od maja prošle godine, kada je Jermenija protestovala, kako je opisala, protiv upada azerbejdžanskih trupa na njenu teritoriju.

Azerbejdžan je insistirao da su njegovi vojnici raspoređeni u oblastima gde granica tek treba da bude demarkirana. U poslednjih godinu dana dolazi do sporadičnih sukoba.

XS
SM
MD
LG