Dostupni linkovi

Sukob u Albanskoj koaliciji: Zahtjev za uključivanje ambasade pogrešan korak


Nik Đelošaj

Sporni poslanički mandati i dalje izazivaju političke sukobe među predstavnicima albanskih partija u Crnoj Gori .

Potez lidera Demokratskog saveza Albanaca Mehmeta Bardhija koji je od ambasade Albanije u Crnoj Gori tražio da posreduje u sporu koji njegova partija ima sa Albanskom alternativom, izazvao je oštre reakcije pojedinih albanskih partija i DPS, a oni koji su bili umjereniji smatraju da je to trebalo rješavati u crnogorskim političkim i pravnim okvirima.

Predsjednik Demokratskog saveza Albanaca DSA poslao je dopis ambasadi Republike Albanije u Podgorici tražeći od nje da se aktivno umiješa u spor sa Albanskom alternativom (AA) i da pomogne da Nik Đeljošaj Bardhiju ustupi poslanički mandat.

Mehmet Bardhi
Mehmet Bardhi

Bardhi je za "Dan" rekao da je Đeljošajevo odbijanje da mu ustupi mandat poslanika brutalno kršenje koalicionog sporazuma i teško kompromitovanje za pravni i politički sistem Crne Gore. Bardhi u utorak nije želio za naš radio da pojasni zašto je tražio pomoć jedne strane ambasade, ali je kazao da će narednih dana dati podrobnije informacije o tome.

Prozvani funkcioner Albanske Alternative Nik Đeljošaj u izjavi za RSE kaže da je pogrešno u cijelu priču o navodno spornom poslaničkom mandatu uključivati strane ambasade.

„Treba poštovati neke osnovne principe o tome da su to diplomatska predstavništva u Crnoj Gori. Ja sam juče (2. mart) rekao i danas stojim iza toga da je nenormalno i nemoralno pokušati da u ovakve stvari uvučete predstavnike drugih država koji su diplomate i ovdje rade prema odlukama Bečke konvencije i zna se šta je njihov posao. Mislim da je to jedna velika greška i očajnički pokušaj da se neko predstavi kao žrtva i da sa te pozicije traži pomoć u rješavanju tog pitanja“, kaže Đeljošaj.

Albanska koalicija, kako je zvaničan naziv saveza koji su sklopili DSA, Demokratska partija Fatmira Đeke i AA 2012. godine, zasniva na sporazumu u kome je, kako Bardhi tvrdi, pitanje mandata regulisano tako da bude podijeljen na pola za potpisnike ugovora. Bardhi je ranije kazao da Đelošaj koristi njegovo poslaničko mjesto, jer mu je krajnji rok za podnošenje ostavke, u skladu sa koalicionim sporazumom, bio 6. novembar prošle godine.

Sličan problem sa svojim koalicionim partnerom Forcom, Gencija Nimanbegua, ima i predsjednik Građanske inicijative Vaselj Siništaj koji za RSE kaže da misli da je Mehmet Bardhi politički i pravno u pravu ali da je izabrao pogrešan put za rješenje spora oko poslaničkog mandata.

„Mislim da nije dobro da mi koji smo zaduženi i koji stojimo iza zakonodavnog tijela, kao poslanici koji glasamo zakone nemamo povjerenja u takve propise ili u sudstvo kakvo je u Crnoj Gori. Ako mi nemamo povjerenje kako će ga imati drugi građani. Još nijesam izgubio nadu u sudstvo i ja pripremam nešto drugo – upućujem opomenu pred utuženje a onda ostavljam advokatu da tu stvar ganja do kraja“, kaže Siništaj.

U DPS kažu da cirkus oko navodnih spornih mandata predstavnika Albanaca nanosi najveću štetu upravo Albancima u Crnoj Gori .

Nikola Gegaj, član ove stranke, ističe da je pogrešno međupartijske sporove rješavati uključivanje stranih ambasada u tu priču

„Ovo što se radi oko poslaničkih mandata predstavnika albanskih partija i cirkus koji je napravljen u javnosti oko toga ne želim komentarisati mada iskreno govoreći najviše će to škoditi, i već škodi, samim Albancima. To treba rješavati unutar sebe a ne nikako preko diplomatskih predstavništava drugih država. To je po meni velika glupost i ne zaslužuje komentar. Crna Gora je demokratska država u kojoj funkcionišu demokratske institucije i ako postoji neki nesporazum moramo se obratiti sudskim i tužilačkim instancama u Crnoj Gori a ne nikako ambasadama susjednih zemalja. Kao poslanik to nikada ne bih uradio, jer je po meni to pogrešan put da se dođe do rješenja.“

  • 16x9 Image

    Predrag Tomović

    Nesuđeni pravnik završio je u novinarstvu. Prošao "školu" radija Free Montenegro, Antene M. Imao i kratak izlet na TV IN, ali se nakon toga vratio staroj ljubavi - radiju.

XS
SM
MD
LG