Dostupni linkovi

Sukob sa KFOR-om: Predizborni manevar Srba sa Severa


Petar Miletić, bivši potpredsednik Skupštine Kosova, za “Zašto?” objašnjava sukob Srba sa severa Kosova sa KFOR-om nakon prisustva premijera Ise Mustafe na ceremoniji otvaranja mosta na Bistrici između Leposavića i Zvečana čiju je izgradnju finansirao NATO.

  • Sistem

Mislim da je odluka koju se doneli lideri sa severa Kosova pomalo nervozna i čini se neprincipijelna. Čudim se da ljudi koji su u vlasti Ise Mustafe i koji su predsednici opština u kosovskom sistemu sada imaju problem kada premijer Mustafa treba da poseti neke delove severa Kosova. Posebno me čudi kada su ljuti zbog toga na KFOR, koji je prilično neutralan, posebno u svom drugom delu misije u poslednjih 7-8 godina.

  • Jedinstvo

To je, jednostavno, očigledno usmereno za nekakvu unutrašnju upotrebu i to je u stvari njihova poruka svojim biračima da navodno nemaju nikakve veze ni sa Isom Musafom ni sa KFOR-om što mislim da nije tačno. S druge strane, ti međusrpski odnosi su nikad komplikovaniji i čini se kao da postoji nekakvo jedinistvo koje se ogleda kroz listu Srpska koja je jedinstvena u parlamentu i u Vladi. Ali svako ko se malo bavi politikom, zna da tu nema ni “j” od jedinstva jer su oni podeljeni na one koji su bliski Vulinu, na one koji su bliski Vučiću, odnosno one koji nisu bliski ni jednom ni drugom lideru u Beogradu.

  • Poruka

Tako da je očigledno da se polako svi spremaju za nekakvu izbornu kampanju, da se pozicioniraju i ja bih ceo ovaj događaj oko doalska Ise Mustafe na sever gledao u tom smeru. Isa Musfa i njegav dolazak na Sever je u stvari njegova poruka njegovim biračima da on kontroliše i taj deo Kosova, što naravno nije tačno. Srbi sa Severa pokušavaju da svojim biračima pošalju poruku da oni nemaju veze sa Isom Mustafom i da on nije dobrodošao na Sever. Također, uvek se zgodno sukobiti sa nekakvim strancima oličenim u ovom slučaju u KFOR-u. Tako da to gledam u tom smislu, da što se izbori više bliže mislim da će biti više takvih događaja.

XS
SM
MD
LG