Dostupni linkovi

Problem nije imovina nego dugovi


Proces sukcesije je daleko od završenog i još će trajati, kažu upućeni u ovu problematiku u Makedoniji. Iz Ministarstva spoljnih poslova nisu hteli ništa da komentarišu, ističući da neće davati nikakvih informacija sve dok traju sastanci u Beogradu.

Raniji ministar spoljnih poslova Slobodan Casule kaže da se ovaj proces nije toliko rastegao zbog pitanja imovine. To se brzo rešava, a problem su dugovi i to ne samo ono što je bivša SFRJ dugovala, već i ono što je svet dugovao njoj, kaže Casule:

“Dugovi sveta prema Jugoslaviji, naročito iz takozvane klirinške strane, iz zemalja Varšavskog ugovora, Sovjetskog Saveza i Albanije.”


Casule kaže da je duže vremena ovaj proces kočila Savezna Republika Jugoslavija (SRJ), koja je pretendovala da bude jedini naslednik svega što je bilo jugoslovensko u svetu- i nekretnine i pare. On ističe da je sada u svemu tome problem i Kosovo:

“Federacija preko njenih fondova za pomoć nerazvijenim regionima, kao i Srbija sa raznim drugim mehanizmima, investirali su u pokrajini ogromni kapital, a i SRJ i Srbija su se zaduživali u ime Kosova. Šta sa tim dugovima?”


Profesor prava Osman Kadriu kaže da će još uvek biti problema u ovom procesu i iz političkog i iz pravnog aspekta:

“Pitanje sukcesije u pravu i u politici znači nasledstvo. Kada je reč o sukcesiji, nasledjuju se prava, ali i obaveze, tako da moramo računati na to da u tom procesu možemo imati i odredjene obaveze kao država.”
XS
SM
MD
LG