Dostupni linkovi

Vanredna vijest

'Nema više izgovora za gonjenje ratnih zločinaca'


Sudnica, arhiv

Projekat jačanja kapaciteta za efikasno procesuiranje predmeta ratnih zločina, koji je implementirala Misija OSCE-a u BiH, završen je nakon 30 mjeseci. Njegov je glavni rezultat, kako je navedeno, porast broja predmeta ratnih zločina i kvaliteta optužnica. U projekat je uloženo 700.000 eura.

Sa novih 13 tužilaca, te stručnih saradnika i istražitelja u oblasti ratnih zločina, projekat jačanja kapaciteta za efikasno procesuiranje ovih predmeta, rezultirao je, prema riječima v.d. glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, velikim napretkom.

"Rezultati se odnose na povećanje broja predmeta koje smo završili, kao i na povećanje kvaliteta optužnica za razliku od ranijeg perioda. Također, svi naši tužitelji su obučeni za rad na predmetima ratnih zločina, a pružena je i značajna podrška za psihologe koji rade u Uredu za podršku svjedocima", riječi su Gordane Tadić.

Tužilaštvo BIH ide ka tome da radi najsloženije predmete ratnih zločina, kaže Gordana Tadić
Tužilaštvo BIH ide ka tome da radi najsloženije predmete ratnih zločina, kaže Gordana Tadić

Upravo je pitanje obučenosti sudija i tužilaca da se nose s najosjetljivijim predmetima, kako je to potvrđeno i od čelnika Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH, do sada bio veliki kamen spoticanja. Sada izgovora te vrste ne smije biti, kaže direktor Centra Arben Murtezić.

"Jedini pravi pokazatelj edukacije je šta će se dešavati s predmetima. Ovo će donijeti konkretne rezultate", ističe Murtezić.

Dometi bi, prema mišljenju šefa Misije OSCE-a u BiH Brucea Bertona, trebali biti dalekosežni.

"Projekat je, zapravo, ostvario konkretne rezultate u jačanju kapaciteta tužilaca, sudija, advokata odbrane, službi za podršku svjedocima i istražitelja. To je također, igralo vodeću ulogu u smislu promovisanja upotrebe novih istražnih tehnika. Ovo sve je vodilo podizanju novih optužnica u predmetima ratnih zločina i osiguralo da se za žrtve postigne pravda", navodi Berton.

Državna strategija za procesuiranje ratnih zločina koja je usvojena 2008. godine pokazala je manjkavosti. Potvrdila je to i tužiteljica Tadić. Dosadašnjim radom, navela je, ne može biti zadovoljna, ali se planiraju značajnije promjene.

Nakon završetka rada Tribunala u Hagu od bh. se pravosuđa očekuje mnogo. Izmjenama Strategije uradiće se ono što je bilo planirano prije gotovo deceniju, uključujući i one osumnjičene koji nisu u BiH.

"Dio predmeta će, kako je predviđeno, biti prebačen kantonalnim i okružnim tužilaštvima i Brčko distriktu i na taj način će se brže rješavati predmeti ratnih zločina, a i putem regionalne saradnje nastojimo da taj problem prevaziđemo. Mi idemo ka tome da radimo najsloženije predmete ratnih zločina, što bi Tužilaštvo BiH i trebalo da radi", kaže tužiteljica Tadić.

S obzirom na stanje u bh. pravosuđu, ali i odnos prema ovim predmetima i presudama za ratne zločine, jasno je kako pravosuđe mora biti oslobođeno političkog uticaja, ocijenio je Berton.

"Što se tiče rezultata procesa i sudskih procesa i odluka sudova, bez obzira radi li se o Haškom tribunalu ili domaćim sudovima u BiH, rezultati rada tih sudova i odluke trebaju biti ispoštovani. Nažalost, u ovoj zemlji politika igra ulogu tamo gdje ne bi trebalo", tvrdi šef Misije OSCE-a u BiH.

Kroz specijalizirane obuke prošlo je oko 2.000 tužilaca, sudija ali i stručnog osoblja.

Zaposleni su novi stručni saradnici u sudovima i tužilaštvima, što bi, kako je navedeno, u konačnici trebalo da znači i to da će istrage i procesuiranja predmeta ratnih zločina biti brži i efikasniji nego do sada.

  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG