Dostupni linkovi

Svjedok: 95 posto pregledanih vjerskih objekata uništeno


Fotografija ostataka džamije z Novoseocu prikazana na suđenju Karadžiću, 09. prosinac 2011.
Fotografija ostataka džamije z Novoseocu prikazana na suđenju Karadžiću, 09. prosinac 2011.
Suđenje bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću nastavljeno je svjedočenjem američkog stručnjaka za otomansko kulturno nasljeđe Andrasa Riedlmayera. On je o razaranju kulturnog nasljeđa u Bosni i Hercegovini i na Kosovu već svjedočio u šest haških procesa.

Na suđenju Karadžiću je objasnio uz pomoć fotografija izradu stručnog izvještaja za potrebe tužiteljstva, a koji se odnosi na razaranje kulturno-vjerskih objekata u 22 bosanskohercegovačke općine.

Gotovo 95 posto pregledanih vjerskih objekata Hrvata i Bošnjaka je uništeno na teritoriji koju su 1992. godine zauzele srpske snage, statistički je zaključak sudskog
Andras Riedlmayer svjedoči u Hagu, 9. prosinac 2011.
Andras Riedlmayer svjedoči u Hagu, 9. prosinac 2011.
vještaka Riedlmayera koji je pregledao 281 džamiju i 42 rimokatoličke crkve.

Tužiteljstvu je Riedlmayer objasnio obrazac razaranja koji je zatekao obilazeći uništene objekte, primjerice ostatke džamije iz Novoselaca.

„Ova džamija je razorena, a mještani iz tog sela su protjerani. Ovo su ostaci džamije, a nalaze se na općinskom smetlištu kod Ivan Polja, što je otprilike 6 kilometara udaljeno od sela. Ostaci džamije bačeni su zajedno sa tonama općinskog smeća. Godine 2000. izvršena je ekshumacija na tom lokalitetu i ispod ruševina džamije pronađeni su i posmrtni ostaci preko 40 mještana Novoselaca koji su posljednji put viđeni živi u rujnu 1992.godine“, opisao je svjedok.

Tijekom unakrsnog ispitivanja optuženi je pokušao prikazati kako razaranja džamija nije organizirala srpska vlast na osvojenim područjima, nego nekontrolirane paravojne grupe.

Tražeći greške u stručnom izvještaju svjedoka Riedlmayer, Karadžić je naveo kako su njegovi zaključci o namjernom razaranju krivi, izjavivši da su mnogi vjerski objekti uništeni slučajno u ratnim operacijama. Profesor Riedlmayer odbacio je te tvrdnje.

„Vi spominjete također Brško kao i Bijeljinu da su pod kontrolom vlasti bosanskih Srba. Jeste li Vi upoznati sa činjenicama funkcioniranja vlasti u Bijeljini i u Brčkom i s naporima srpskih vlasti da eliminiraju djelovanja paravojski u tim mjestima?“,
propitivao je Karadžić želeći osporiti vjerodostojnost svjedoka i njegovog izvještaja.

„Džamije u Bijeljini uništene su u proljeće 1993.godine kada je Bijeljina bila potpuno u kontroli vlasti bosanskih Srba i kada tamo više nije bilo, koliko ja znam, nikakvih borbi“, objasnio je svjedok svoj zaključak.

(Dio rasprave optuženog sa svjedokom)



Iza zimskog prekida suđenja tužiteljstvo će se u novoj godini nastaviti baviti dokazivanjem optužbi o zločinu u Srebrenici iskazima još nekoliko vojnika nizozemskog bataljuna UN-a u Potočarima te svjedocima koji su sudjelovali u eshumacijama masovnih grobnica nastalih u srpnju 1995. godine.

O suđenju Karadžiću

O suđenju Karadžiću

U programu Pred licem pravde koji se emituje svake nedjelje u 18 i 30 sati sati kao i u redovnim dnevnim emisijama, RSE izvještava o suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem vođi bosanskih Srba koji je uhapšen 21. jula 2008. godine u Beogradu.

Optužnica tereti Karadžića za najteže ratne zločine u 11 tačaka od kojih se dvije odnose na genocid. Ostale tačke otužnice odnose se na zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene tokom rata u BiH od 1992.

Ratni predsjednik samoproglašene republike bosanskih Srba, kasnije preimenovane u Republika Srpska (RS), najviši je zvaničnik, pored Miloševića, kome se sudi pred Haškim tribunalom. Više tekstova o suđenju Karadžiću pročitajte ovdje.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG