Dostupni linkovi

Sudski sporovi dva bh. entiteta zbog novca od PDV-a


Sudnica, ilustrativna fotografija
Sudnica, ilustrativna fotografija

Ekonomista Zoran Pavlović za Radio Slobodna Evropa ocjenjuje kako je prikupljanje PDV-a u BiH i raspodjela tih prihoda entitetima u procentima "ko prikupi više, više mu se i vrati“, čisto matematičko i ekonomsko pitanje, ali da se pretvorilo u politička nadmudrivanja i potezanje tužbi s obje strane.

U Sudu BiH, naime, prošle sedmice, održano je prvo ročište po tužbi Vlade Republike Srpske (RS) protiv Federacije BiH (FBiH) zbog duga od raspodjele prihoda od indirektnih poreza u iznosu od 34.571.047 konvertibilnih maraka. (oko 17,2 miliona eura) za period maj 2017. - decembar 2018. godine.

Istovremeno, Federacija Bosne i Hercegovine podnijela je Sudu Bosne i Hercegovine protivtužbeni zahtjev, krajem oktobra 2019. godine, u kome se traži da Republika Srpska tom entitetu isplati novčani iznos zbog neusvajanja Prijedloga odluke o obračunu drugog privremenog poravnanja od indirektnih poreza za 2012. i 2016. godinu.

Pavlović kaže kako nekome ko gleda sa strane sve ovo djeluje potpuno neshvatljivo.

''Struka mora doći do izražaja, dakle eksperti, znanje, statistika i vrlo precizno definisanje izvora prikupljanja PDV-a. To se možda ne dopada jednima ili drugima ali to je manje bitno, važnije je da to bude objektivno, po zakonu i na pravi način raspoređeno", komentariše Pavlović.

Poravnanja nisu vršena od 2012. godine

Sistem prikupljanja indirektnih poreza u Bosni i Hercegovini koncipiran je tako da novac koji uplaćuju građani ide na jedinstveni račun u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, a potom se sredstva sa centralnog računa vraćaju entitetima i Distriktu u budžete procentualno u skladu sa usvojenim koeficijentima.

Zakonom o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH uspostavljen je Upravni odbor UIO koji odlučuje o procentima isplate, (u ovisnosti od toga koliko je iz kojeg entiteta uplaćeno sredstava), a sačinjeno je od entitetskih ministara finansija, ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine, tri eksperta i tri posmatrača. Upravni odbor bi trebalo da svaka tri mjeseca ponovo određuje koeficijente za isplatu sredstava u ovisnosti od količine uplaćenog novca na ime indirektnih poreza.

Odluka o koeficijentima bi se trebala mijenjati četiri puta godišnje: Ratko Kovačević
Odluka o koeficijentima bi se trebala mijenjati četiri puta godišnje: Ratko Kovačević

Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), kaže da Uprava nastavlja redovnu isplatu prihoda po koeficijentu zadnji put određenom u junu 2017. godine, a da se poravnanja dugovanja nisu radila od 2012. godine.

''UIO zadužena je za tehnički dio raspodjele prihoda. Trenutna raspodjela prihoda od indirektnih poreza vrši se prema Odluci o koeficijentima za raspodjelu prihoda iz juna mjeseca 2017. godine. Prema toj Odluci Federaciji BiH se rapoređuje 64,26 posto, Republici Srpskoj 32,19 posto i Brčko distriktu 3,55 posto. Dakle, prilično dug period raspodjeljujemo prihode po toj odluci iako se ta odluka o koeficijentima trebala mijenjati četiri puta godišnje'', podsjeća Kovačević za RSE.

On objašnjava da zbog toga dolazi do potrebe poravnanja raspodjele prihoda od indirektnih poreza, ali da poravnanja nisu vršena od 2012. godine.

''Mi imamo situaciju da primjerice u jednoj godini Federacija BiH duguje Republici Srpskoj, a u drugoj godini RS duguje Federaciji. Kada se sve te godine izračunaju za period od 2012. do 2018. godine Federacija bi trebala vratiti Republici Srpskoj oko 3,3 miliona eura'', kaže Kovačević.

Republika Srpska je tužila Upravu za indirektno oporezivanje BiH početkom 2015. godine, tražeći isplatu duga na osnovu poravnanja iz 2009. i 2010. godine koji iznosi oko 15 miliona eura. Sud je presudio u maju 2015. godine u korist RS i banke su počele prinudnu naplatu.

Kovačević podsjeća da je to izazvalo niz problema u samom funkcionisanju Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

''Novac je između ostalog skidan sa uplatnih računa javnih prihoda, sa računa rezervi odakle se vraća PDV kao povrat poreskim obveznicima, a isto tako je skidan i sa depozitnih računa gdje se nalazi novac građana, a ne novac Uprave za indirektno oporezivanje. Mi smo sve to obrazložili i Sud BiH je donio Rješenje o obustavi prinudnog izvršenja te sudske presude'', obrazložio je Kovačević.

Politika glavna prepreka

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, koji je predsjednik Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje na konferencijama za novinare proteklih mjeseci objasnio je na upit novinara zašto Upravni odbor UIO nije odredio nove koeficijente za isplatu novca od PDV-a entitetima - da Upravni odbor na dnevni red svake sjednice stavlja prijedlog za poravnanje prihoda od PDV-a između entiteta, no do sada nije bilo saglasnosti da se ovo pitanje riješi između entitetskih ministara finansija.

Ekonomisti smatraju da je sistem donošenja odluka u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje nefunkcionalan i podložan političkim odlukama, a da se struka uopšte ne konsultuje.

Ekonomista Željko Šain za RSE obrazlaže kako je i u ovom slučaju politika glavna prepreka.

Politika ima veći uticaj od struke: Željko Šain
Politika ima veći uticaj od struke: Željko Šain

''Kriteriji koji su bili napravljeni su bili odgovarajući za one koji su u tom trenutku činili Upravni odbor. Međutim, pošto novca nikad dosta, a narodna poslovica kaže sirotinju je teško podijeliti, isplivali su i novi pogledi i novi kriteriji što će reći da politika ima veći uticaj od struke. Nije nemoguće naći pravo rješenje ako bi se uvažili elementi koje struka u sferi ekonomije i prava ima'', kaže Šain.

On podsjeća da postoje različite metodologije u statistici u RS i Federaciji, što, po njegovom mišljenju, "ne dozvoljava realnu materijalnu osnovu za utvrđivanje privrednih međusektorskih tokova koji su baza za izračunavanje koeficijenata raspodjele PDV-a".

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju Uprave za indirektno oporezivanje Ratko Kovačević kaže da će formiranjem nove Vlade FBiH i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine biti imenovan i novi Upravni odbor od kojeg se očekuje dogovor o prevazilaženju ove situacije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG