Dostupni linkovi

Ruski sudski izvršitelji ponovo pretražuju moskovski biro RFE/RL


Moskovski biro RFE/RL u Moskvi
Moskovski biro RFE/RL u Moskvi

Sudski izvršitelji ponovo su pretražili kancelarije moskovskog biroa Radio Slobodna Evropa (Radio Free Europe - RFE / RL) i Current Time - fotografišući računare i drugu uređivačku opremu za koju su pretili da će je zapleniti zbog neplaćenih kazni izrečenih prema ruskom kontroverznom zakonu o „stranim agentima“.

Ovaj potez je usledio 25. maja, manje od dve nedelje nakon što je služba izvršitelja Federalnog suda Rusije pokrenula izvršni postupak protiv ruskog ogranka RFE/RL zbog dela neplaćenih kazni u iznosu od 5 miliona rubalja ili oko 68.000 američkih dolara.

Ukupan iznos novčanih kazni sa kojima se RFE/RL već suočava po nalogu ruskog suda iznosi više od 80 miliona rubalja, što je nešto više od milion dolara.

Sve u svemu, ruski regulator za medije Roskomnadzor optužio je RFE/RL za oko 520 kršenja pravila o etiketiranju prema zakonu o „stranim agentima“.

RFE/RL je novčane kazne nazvao „kampanjom prinude i zastrašivanja koju sponzoriše država“, dok ih je američki Stejt department opisao kao „nepodnošljive“.

Predsednik RFE/RL-a Jamie Fly pozvao je rusku vladu „da prestane da targetira novinare i blokira pristup informacija ruskom narodu“.

Ranije ovog meseca, predstavnici RFE/RL podneli su žalbu protiv Rusije pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Zakon o „stranim agentima“ sve više se koristi protiv medija na ruskom jeziku u zemlji, među kojima je i RFE/RL. Evropska unija pozvala je Moskvu da ukine zakon.

Peter Stano, portparol šefa spoljne politike EU Josepa Borrella, kaže da bi Rusija trebalo da poštuje svoje „međunarodne obaveze u pogledu slobode udruživanja, okupljanja i izražavanja“.

„Takve akcije imaju jasnu nameru da ometaju rad RFE/RL u Rusiji kao deo šireg trenda gušenja nezavisnih medija i kritičkih glasova u zemlji“, kazao je Stano.

Komitet za zaštitu novinara sa sedištem u Njujorku (CPJ) pozvao je Rusiju da odmrzne bankovne račune koje koristi RFE/RL i da prestane da označava medije kao „strane agente“.

Rusko takozvano zakonodavstvo o „stranim agentima“ usvojeno je 2012. godine i više puta je modifikovano. Zahteva da se registruju nevladine organizacije koje primaju stranu pomoć i za koje vlada smatra da se bave političkim aktivnostima, da se identifikuju kao „strani agenti“ i podvrgnu reviziji. Kasnije izmene zakona ciljale su medije koji se finansiraju iz inostranstva.

Ruska vlada je 2017. godine na spisak stavila Ruski servis RFE/RL, šest drugih novinskih službi na ruskom jeziku RFE/RL i Current Time.

Dalje je proširen tako da uključuje pojedine novinare.

RFE/RL je urednički nezavisna medijska kompanija koja se finansira grantom Kongresa SAD preko Američke agencije za globalne medije. Svake nedelje skoro sedam miliona ljudi pristupi vestima RFE/RL u Rusiji.

XS
SM
MD
LG